Aki szegény, az dögöljön meg?

A szegény emberek helyzetét vizsgáló Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet négy megyében kifogásolt  meg ötvenöt olyan rendeletet, amelyekkel a helyi önkormányzatok a leginkább rászorulóembereket zárták ki a szociális ellátásokból.

Kit érdekel mekkora a nyomor, csak a fű ne legyen 15 cm-nél magasabb

A megyei kormányhivatalok több esetben is igazat adott a jogvédőknek és felhívásaik alapján az utóbbi fél évben huszonöt képviselő-testület módosította helyi szociális rendeletét.

Az önkormányzatok igen találékonyak voltak, amikor megpróbálták korlátozni, hogy a nyomorban élők legalább minimális támogatáshoz juthassanak. A megtámadott helyi rendeletek szerint olyan abszurd feltételek teljesülését is vizsgálhatja egy önkormányzat, mint hogy a kertben lévő fűfélék magassága meghaladja-e a 15 centimétert, vagy hogy a tűzifát “rendezett formában felhalmozva” tárolják-e a kertben.

Packázás a nyomorral

A gyakorlat szerint a rendes települési támogatást – ami leginkább a lakhatási  támogatást jelenti – kötik az önkormányzatok rendezett lakókörülményhez. Ezek a szabályok nemcsak az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartásához való jogot sértik, hanem az egyenlő bánásmódhoz való jogot is azzal, hogy éppen a leginkább rászorulókat zárják el a támogatás igénybevételétől az ilyen jellegű feltételek. A kormányhivatalok a rendes települési támogatás kapcsán a TASZ  érveivel nem értettek egyet, a Kúria és az Alkotmánybíróság veszélyes és téves jogértelmezését követték.

Két másik kérdésben azonban elfogadták a kormányhivatalok az érveket.  A szervezet a beadványaiban hangsúlyozta, hogy sem az aktív korúak támogatását, sem a rendkívüli települési támogatásokat nem lehet a rendezett lakókörülményekhez kötni. Sem a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű emberektől, sem a létfenntartási gondokkal küzdő emberektől nem vonhatóak meg ezek a támogatási formák.

Az emberi jogi szervezet továbbra is küzd a büntető szemléletű szociálpolitikai intézkedések,a szociális jogok sajátos, új értelmezése ellen.

Forrás: tasz.hu

Magyarország 2018: szegény vagy, rád tört a betegség? Dögölj meg, ahol vagy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük