Aljassági különdíj Semjén Zsoltnak

Nevezheti-e magát „nemzetinek” egy olyan kormány, amely első- és másodrangú állampolgárokra osztja a nemzetet? Én azt állítom, hogy nem. A Fidesz-KDNP vezetői mégis ezt teszik: adminisztratív különbséget tesznek magyar és magyar között – fakadt ki Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint az, hogy milyen módon biztosítja a voksoláshoz való jogot a kormány, egyszerű politikai döntés kérdése.

Szégyenteljes különbségtétel

Míg a kettős állampolgárok egy részét engedik könnyített módon levélben szavazni, addig több százezer külföldre vándorolt hazai állampolgárt elzárnak a lehetőségtől. „Ha pedig van fokozatosság ebben az aljasságban, akkor valószínűleg Semjén Zsolt az, aki ebben különdíjat érdemel: épp a magyarság egyesítéséért felelős kereszténydemokrata politikus ugyanis az, aki nevére veszi ezt a szégyenteljes különbségtételt” – panaszolja Ujhelyi.

Emlékeztetőül: a miniszterelnök-helyettes jegyzi azt a módosító javaslatot, amely a jövő májusi EP-választáson megnyitná a levélben szavazás lehetőségét azon kettős állampolgársággal rendelkező magyarok előtt, akik egyébként nem is EU-tagállamban élnek. A szocialista politikus maga is támogatja azt az európai törekvést, hogy minél több állampolgárt vonjanak be a szavazásba, minél többen vegyenek részt sorsuk alakításában. De ezt egyenlő módon, az azonos hozzáférés garanciáival lehet csak tisztességesen elérni. „Az, ahogy a Fidesz nettó szavazatszerzéstől vezérelve, továbbra is megfoszt többszázezer kivándorolt fiatalt a könnyített szavazás lehetőségétől, több mint gyalázatos; arcul köpése a tisztességes magyar embereknek”, summáz az EP-képviselő. Hogy valóban hatalomtechnikai megfontolásokról van szó, és nem a nemzeti eszméről, azt

Ujhelyi korábbi Fidesz-nyilatkozatokkal igazolja.

Szijjártó Péter, a Fidesz volt szóvivője (2006): A Fidesz nem kíván választójogot biztosítani a határon túli magyaroknak.

Répássy Róbert, korábbi igazságügyi államtitkár (2010): A Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak.

Martonyi János volt külügyminiszter (2006): Soha nem kapcsoltuk össze a magyar állampolgárság kérdését a választójog ügyével, a két dolog nem kezelhető együtt.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó

Semjén Zsolt aljas húzása – Csak nem a félelem szülte az ötletet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük