Állam bácsi túszul ejtette a temetésre félretett pénzt – hol élünk…?

Augusztusban meghalt egy daganatos betegségben szenvedő férfi, akinek se fia, se borja, csak a barátaira számíthatott. Gondoskodott is a végtisztességről – legalábbis ennek tudatában halt meg – a haverok tették volna, amit ígértek, de jött a megkérdőjelezhetetlen Hivatal…..

A humánumon átnyúló bürokrácia

Az RTL Híradó hétfőn számolt be arról, hogy augusztus óta nincs eltemetve egy daganatos betegségben elhunyt újbudai férfi. A férfinak nem voltak hozzátartozói, csak barátokkal tartotta a kapcsolatot, ők voltak megadva kapcsolattartónak az orvosához is. Az orvos augusztusban értesítette egyiküket, hogy a férfi – aki egyébként mozigépészként dolgozott – nem jelent meg a vizsgálaton. A barátja erre rendőrök és tűzoltók segítségével behatolt a lakásába, de már csak a holttestét találták meg, napokkal korábban meghalt.

“A televízió alá tett borítékban egymillió forintot”

– mondta a férfi egyik barátja a Híradónak.

Végtisztességre várva….

A pénzből a férfi ismerősei el akarták intézni a temetést, de az időközben a rendőrségtől az önkormányzathoz került pénzről kiderült, hogy az a férfi összes ingóságával és a lakásával együtt az állam tulajdona lesz (az örökös nélkül elhunytak tulajdona a jogszabályok szerint az államhoz kerül).

A férfi barátja azt mondta, azt ígérték neki, hogy 3-4 hét alatt megtörténik a hamvasztás, majd az urnabehelyezés, de minderre azóta nem került sor, pedig már csaknem két hónap eltelt.

A Híradó megkereste az újbudai önkormányzatot is, ők azt írták, a halottvizsgálati bizonyítványt csak egy hete kapták meg, ami alapján csak hétfőn állították ki a halotti anyakönyvi kivonatot, így a köztemetési eljárás

“ma indítható meg”.

 

A közszolgák nem tettek mást, mint tartották magukat a leírt betűhöz, papírforma szerint nem számon kérhetőek. De hol marad ilyenkor a morál?

(forrás: 444.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük