8 tipp, hogyan helyezkedj el járvány idején, avagy a koronavírus hatása az álláskeresők életére

Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Nem egyszerű manapság az álláskeresők élete, pedig az a járvánnyal nem nehezített körülmények között sem leányálom. Összeszedtünk 8 dolgot, ami könnyíthet a helyzeten.

Pár hónapja még munkaerőhiány volt, ma meg…..

A járvány súlyos csapást mért a gazdaságra is, ennek egyik legszomorúbb következménye, hogy az elmúlt hetekben rengeteg ember veszítette el a megélhetését. Sosem egyszerű dolog újra belefogni az álláskeresésbe, még inkább így van ez, amikor rövid időn belül számtalan változás megy végbe a gazdaságban.

1. Frissítsd az önéletrajzod

Az önéletrajzot egyébként is érdemes minden állásjelentkezéshez hozzászabni, azonban az elmúlt hónapokban végbement erőteljes digitalizáció egy újabb ok, hogy legalább egy-két szót átfogalmazzunk. Mivel egyre hangsúlyosabbak az önéletrajzok kiválogatásánál a digitális megoldások, érdemes előre kinézni milyen szavakat használnak a hirdetők, amikor az elvárt tapasztalatokat vagy tulajdonságokat említik. Ha az önéletrajzunkban mi is ezeket a szavakat alkalmazzuk, akkor a keresőprogramok nagyobb valószínűséggel dobják majd fel a mi jelentkezésünket.

Mindenképpen emeld ki az univerzális tulajdonságaid

– emeli ki Vicki Salemi, karrier tanácsadó. A mindenhol hasznos tulajdonságokat sokan túl alapvetőnek veszik, azonban mindig érdemes kiemelni a kommunikációs készségünket, a csapatmunkában való tapasztalatunkat, illetve a határidőre történő munkavégzést. Ez a módszer akkor is hasznos, ha a megpályázott állást nem nyerjük el, viszont az adatbázisban szeretnénk, ha a cég eltárolná a pályázatunkat. Ilyenkor ugyanis különösen előnyös a keresőmotorok szempontjából a megfelelő szavak említése.

2. Nézz körül, hol van a legnagyobb szükség munkaerőre

A világjárvány rengeteg iparágnak rendesen odavágott, azonban néhány ágazatban egyelőre inkább növekedést tapasztalnak. Végezd el a házi feladatot és nézz utána, melyik területeken van a legnagyobb igény a munkaerőre, illetve milyen tapasztalatok és készségek szükségesek ezekhez az állásokhoz. Így mindenképpen fókuszáltabban adhatod be a jelentkezésed, és te is jobb alkupozícióból indulhatsz.

3. Használd a kapcsolatrendszered

Nem elég, ha szerinted alkalmas vagy a pozícióra, a munkáltatót is meg kell győznöd. Ilyenkor kifejezetten hasznos, hogyha dolgozik olyan ismerősöd a cégnél, aki az ajánlásával két oldalról tudja megerősíteni, hogy nem csupán te vagy a megfelelő ember, de a munka is neked való. Gondold végig, hogy milyen cégek érdekelnének téged és melyik ismerőseid dolgoznak ezeken a területeken. Ha összeszedtél pár nevet, bátran kérdezz utána, hogy tudnak-e számodra is érdekes üresedésről a piacon. Ha nem is szerzel így állást egyik napról a másikra, akkor is megismerhetsz pár céget, ahol érdemes körülnézni, vagy tovább irányíthatnak más szakmabeliekhez.

4. Folyamatosan képezd magad

Mindenfajta tudás említésre méltó, amivel ki lehet tűnni a tömegből. Ne csak álláskereséssel töltsd a napjaidat, hanem fordíts időt új tudás elsajátítására is. Ezzel nem csak azt mutathatod meg, hogy motivált vagy, de az önéletrajzod frissítésében is sokat segít, továbbá az állásinterjúkon is jól hangzik pár extra képzés.

Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest