Az amerikai fél hivatalos közleménye “Őexcellenciája Orbán Viktor” meghívásáról

Arról már beszámoltunk, hogy Orbán miniszterelnök és Márky-Zay Péter egy és ugyanazon napon hivatalos Washingtonba. A fidesz-propaganda minden erejével igyekszik az elsőt baromi fontos eseményként tálalni, az utóbbit pedig lehúzni. De mit ír az USA hivatalos közleménye?

Hogy azt mondja…..

“A Fehér Ház sajtószóvivőjének közleménye Őexcellenciája Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke látogatásáról
2019. május 7.

Donald J. Trump elnök 2019. május 13-án a Fehér Házban fogadja Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort. Az Egyesült Államok és Magyarország közötti nagy múltra visszatekintő kapcsolatok jegyében az Elnök és a Miniszterelnök az együttműködés elmélyítésének különböző módjait tárgyalja majd meg olyan területeken, mint a kereskedelem, az energia, és a kiberbiztonság. NATO szövetséges országok vezetőiként azokat a lehetőségeket is feltérképezik, amelyek segítségével eleget tehetnek országaikkal kapcsolatos számos nemzetbiztonsági kötelezettségüknek, valamint megünnepelik Magyarország NATO tagságának 20. évfordulóját.”

Mindez eredetiben itt olvasható.

Minderről a CNN….

“Magyarország keményvonalas nacionalista miniszterelnöke, akit a regnálása idején a fékek és ellensúlyok rendszerén végzett rombolás miatt már de facto diktátornak neveznek, a jövő héten találkozik Donald Trumppal Washingtonban, ahogy azt a Fehér Ház kedden bejelentette”

– ezzel a mondattal kezdődik a CNN híre Orbán Viktor amerikai látogatásáról.

A cikk emlékeztet, Orbánt az Obama-korszak parkolópályára tette, a kormány demokratikus teljesítménye, médiapolitikája, kormányzati korrupciója aggodalmat keltett. Orbán 2001 óta nem járt a Fehér Házban. Magyarország jelezte, védelmi megállapodást kötne Amerikával, és Trump is jelezte, szívesen adna el amerikai fegyvereket szerte a világban. Trump emellett inkább mutatott érdeklődést olyan vezetőkkel találkozni, akiket az Obama-adminisztráció antidemokratizmusuk miatt kizárt: al-Sziszi, Duterte, Erdogan, Csinping, Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin.

Trump ugyanakkor jelentette be Orbán érkezését, amikor külügyminisztere, Mike Pompeo lemondta az Angela Merkellel való találkozást

jegyzi meg a CNN. (forrás)

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük