Az internet nem felejt: Putyin pincsije parázik

Egy évvel ezelőtt, 2017. február első napjaiban történt. Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre látogatott. Korábban soha nem látott készültség előzte meg az elnök úr vizitálását, már napokkal az esemény előtt korlátozásokat vezettek be Budapest belső kerületeiben.

A fokozott készültség nem Putyinnak, hanem Orbánnak szólt. Ő akarta ily módon megmutatni a gazdájának, hogy ki az úr a háznál Magyarországon.

Ezt írtam akkor erről.

Föld S. Péter

A mindenkori orosz elnök a világ három legveszélyeztetettebb politikusa közé tartozik, a biztonsági kockázatot illetően csak az amerikai és azt izraeli politikusok hasonlíthatók hozzá.

Érthető hát, hogy nagy a készültség, és az illetékesek mindent elkövetnek az idelátogató Putyin biztonságáért.

A mostani készülődés azonban minden normális biztonságtechnikai meggondoláson túlmegy. Ami itt megy, az valóságos agyrém: már két nappal az orosz elnök látogatása előtt korlátozásokat vezetnek be Budapest utcáin, a látogatás napján pedig a Kossuth tér környékét is lezárják, és a környező utcákba csak az ott lakókat engedik be, őket is csak igazoltatás, adott esetben motozás után.

Ez a nagy készülődés nem Putyinnak, hanem Orbánnak szól. Az Együtt szervezésében ki akarják fütyülni az orosz elnököt, valamint vendéglátóját, a magyar miniszterelnököt.

A Magyarországon Zseb-Putyinnak, gyakrabban Putyin pincsijének is becézett Orbán ezt nem engedheti meg magának. Nem mutatkozhat gyengének a nagy orosz medve előtt, az orosz elnök is erős a saját hazájában, nem csoda, ha Orbán is igyekszik kitenni magáért.

Ezért a minden józan megfontolásnak ellentmondó készültség, ezért állítják hadrendbe rendőrök ezreit, ezért tekinti a TEK műveleti terepnek Budapest belvárosát.

A magyar miniszterelnök hétfőn azt mondta Szegeden, hogy őt „nyúlsággal és gyávasággal” még nem vádolta senki. Mondjuk, már ez is egy nettó hazugság, hiszen 2010-es regnálása óta gyakran vádolják ezzel. Nem ok nélkül: vitára nem áll ki senkivel, a vele és kormányával nem rokonszenvező újságoknak, tévéknek soha nem nyilatkozik. Kizárólag a lakájmédia sajtómunkásaival áll szóba, velük, pontosabban főnökeikkel előre egyeztetett kérdésekre válaszol.

Orbán most Putyinnak akarja megmutatni, hogy ki az úr Magyarországon. Biztosítani akarja az orosz elnököt, hogy ő megbízható partner, rá lehet számítani, ha kell, még az ellenséges hangokat is elhallgattatja.

Nem Putyin fél attól, hogy kifütyülik, ő legföljebb csodálkozna, mert ilyen élményhez nem szokott hozzá odahaza. Orbán viszont okkal parázik amiatt, hogy egy jól hallható füttykoncert esetén mit gondol róla a gazdája.

Kapcsolódó:

A „putyini nyomulással” szemben az uniós egység leggyengébb láncszeme Magyarország

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük