Az OLAF-jelentés ellenére nyert pályázatokon Orbán vejének cége

Az utolsó két nyertes közbeszerzésük sem a versenyről szólt. Bár az Elios közpénzes munkáival kapcsolatosan az OLAF hosszú hónapokig nyomozott, majd 2017 januárjában a magyar ügyészségnek is benyújtotta a vizsgálati jelentését, Orbán vejének a cége a 2017-es közvilágítási közbeszerzéseket is gyanús körülmények között nyerte el.
[mnky_ads id=”10551″]
Legutóbbi győzelmük szeptemberből egy nettó 1,4 milliárdos megbízás a MÁV-tól összesen 17 állomás LED-világításának kialakítására. Ebből 11 Kelet-, 6 pedig Nyugat-Magyarországon van, a tender emiatt két részegységből áll. Ha tüzetesen megnézzük a közbeszerzési dokumentumokat, kitűnik, hogy ennyire könnyen ennyi pénzt valószínűleg ritkán zsebelhet be valaki – írja az Index.
[mnky_ads id=”10552″]
A történet a szokásos LED-es referenciákkal indult: csak az indulhatott, akinek volt két olyan LED-es munkája az elmúlt 5 évből, amelyek összesen minimum nettó 600 illetve 370 millió forintosak vagy 5600 illetve 1700 LED-es lámpa szereléséről szóltak. (Külön referencia vonatkozott a keleti és a nyugati résztenderre.)

Az Eliosnak így csupán egyetlen vetélytársa akadt, a Dunagép Zrt. A cég alapvetően felsővezetékeket, kábeleket épít ki, közvilágítási referenciájukra annyit talált a lap, hogy villanyoszlopokat cseréltek a fővárosban. Hogy ez elég lett volna-e, soha nem tudjuk meg, mivel olyan összecsapott, hibás ajánlatot adtak be, mintha véletlenül sem akartak volna nyerni.

A másik megnyert tenderük egy úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt a mátészalkai közvilágításra. Nettó 300 millió forint alatt nem kötelező nyílt tendert kiírni, olyat, amin bárki indulhat, elég, ha öt céget értesít a beruházó, hogy lesz egy ilyen munka, tegyenek ajánlatokat. Itt 262 millióra lőtték be a munka értékét, végül ennyi lett a szerződés végleges összértéke is, augusztusban hirdettek győztest.

Aki ismeri a közbeszerzéseket, az tudja, hogy ez az eljárás magában rejti a veszélyét, hogy előre megvan, kinek akarják adni a munkát, a másik négy induló csak “falból” tesz ajánlatot, vagy ahogy a szakzsargon mondja, a későbbi nyertes hozza magával a többi indulót.

Az Elios 262 milliós ajánlatot adott, ezzel nyert. A többiek mind 265 millió párszázezer forintosat. Az Elios 72 havi jótállást ígért, a többiek 36-40 hónaposakat. A Magyar Nemzet egyébként azt írta, a szereposztás a szokásos volt itt az Elios és a baráti cég, a Sistrade között: a Sistrade még 2016 decemberében készítette el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó tendertervet.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó:

Az Elios adta a legdrágább ajánlatot, mégis simán nyert Jászberényben

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük