Az oltási verseny éllovasából a középmezőnybe zuhantunk vissza – csodafegyver a határontúliak oltása

Már magyarok se kellenek a jobb magyar statisztikához Míg korábban hetekig fej-fej mellett haladtunk Máltával az oltási verseny győzelméért, addig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, múlt vasárnappal lezárt adataiból az derül ki, hogy már négy ország lehagyott minket írta meg a 24.hu.

Málta és Magyarország is stagnál

Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada kapta meg a hat elérhető védőoltás valamelyikének első dózisát, Izlandon viszont már tízből nyolcan jutottak oltáshoz – ez annak fényében meglepő, hogy a három héttel korábbi állapotnál még előztük az északi országot (náluk a tizennyolc év felettiek hatvan százaléka, nálunk hatvanhárom százaléka kapta meg az első adagot).

A portál  grafikonunján égkékkel jelölt Málta vonala elkezdett kilapulni, ami azt jelenti, hogy (Magyarországhoz hasonlóan) lelohadt az oltakozási kedv, de még így is három százalékponttal több ember jutott vakcinához eddig ott, mint itthon. Belgium és Finnország előz még minket, mindkét országban 69 százalék körüli a legalább egy dózist kapó felnőttek aránya.

Nix ugriburi, na és válogatás sincs!

Mivel több európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országban is az elmúlt hetekben pörgött fel az oltakozás, ezért kíváncsiak voltunk, milyen helyzet várható pár hét múlva. Ehhez az elmúlt négy hét növekedését vettük figyelembe, és annak segítségével vetítettük előre a következő négy hetet.  Magyarországot július közepére számításaink szerint már beelőzheti Ausztria, Ciprus, Németország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Írország, Olaszország és Hollandia is, így ha folytatódik az elmúlt hónap trendje, akkor éllovasokból a harminc résztvevős lista közepére csúszunk vissza.
Bár a tömeges oltás június elején véget ért itthon, statisztikánkon javíthat az, hogy szerdán kiderült, Magyarország kinyitja a határait a vakcinára vágyó szomszédaink előtt: júliustól az országhatártól nem messze élők is jöhetnek oltást felvenni – igaz, csak azt, amit felajánlanak nekik, nem válogathatnak.

(Olvassa el az oltási versenyről sok más érdekes adatot is tartalmazó teljes cikket a 24.hu oldalán!)

Kapcsolódó

oltási verseny

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük