Az osztrákok díjazzák Orbán korrupciós szintjét

Karoline Krause, a Kurier osztrák napilap újságírója szerint az osztrákok kifejezetten radikális politikusnak tartják Orbán Viktort elsősorban a menekült- és migrációs politikában hangoztatott elvei miatt. Az őszi osztrák választásokon a jobboldali-konzervatív pártok mintegy versenyt rendeztek abból, hogy ki tud jobban hasonlítani a magyar miniszterelnökre.

Fontos volt nekik Orbán Viktor példaképként való beállítása.

Kitért arra, hogy nem meglepő, ha Ausztriában is követőkre talál Orbán Viktor a migrációellenes retorikájával. Az már inkább komikus volt, ahogy az osztrák politikusok – az azóta kancellárrá választott, Sebastian Kurz és az alkancellár Heinz-Christian Strache – össze tudtak vitatkozni azon a kampányban, hogy melyikük politikája hasonlítana jobban a magyar miniszterelnökére. Az újságíró ugyanakkor azt gondolja, Ausztria nem akarja a saját Nemzeti Együttműködés Rendszerét felépíteni.

Sebastian Kurz ettől mindenképpen óvakodna,

nem szeretné, hogy őt is illiberális vezetőként tartsák számon. Elsősorban a migráció kérdésében tekint példaképként az osztrák kancellár Orbán Viktorra:

„Azt is el tudom képzelni, hogy az osztrák kormánynak tetszenek az illiberális demokrácia szólamai, de ezt nehéz megmondani, ilyesmit nem is szeretnék a kormányzati szereplők szájába adni.”

Az újságíró szerint a legtöbben Ausztriában nem is tudják, mivel jár az úgynevezett illiberalizmus:

„Ha az osztrákok tudnák, hogy mit jelent ez a sajtó- és véleményszabadságnak, hallanának az ellenzék állami intézmények általi megbüntetéséről, értesülnének az állami szintre emelt korrupcióról és látnának pár Soros-plakátot, talán kevésbé lenne nekik szimpatikus a magyar kormányfő.”

Nem hiszi, hogy az Orbán Viktor-féle kormányzás minden következményével és módszerével tisztában lennének az emberek.

Az osztrákok többsége könnyelműen átsiklik az ilyen részletek felett.

Krause azt mondta, annak ellenére, hogy a kormányfők nem akartak szót ejteni a kényes témákról, a színfalak mögött nagy viták folynak:

„Ezek a témák ettől függetlenül nagyon is előtérben vannak. Magyarországnak mind a családtámogatás, mind az atomerőmű kérdése kifejezetten fontos. Szerdán a felek a migrációs politikájukban mutatott egyetértést akarták demonstrálni, de úgy gondolom, ez most kevésbé lényeges. A családtámogatás és az atomerőmű viszont nagyon is aktuálisak. Ausztria az egész EU leginkább atomenergia-ellenes országa, és nem is tartom valószínűnek, hogy ebben sikerül majd egyetértésre jutni Magyarországgal.”

Hasonló a helyzet az újságíró szerint a családtámogatással: a keddi sajtótájékoztatón mindenki megpróbálta kerülni a vitát, azt hangsúlyozták, hogy ez nem terheli meg a kétoldalú kapcsolatokat:

„Ugyanakkor úgy látom, Magyarországnak nagyon fontos ez a téma, és nem gondolom, hogy az osztrák kormány változtatni szeretne a véleményén. Sebastian Kurzék arra készülnek, hogy átverik az elképzeléseiket. A szakértők szerint azonban kevés esélye van annak, hogy a családtámogatási változtatásokat elfogadja az Európai Bíróság.”

Orbán Viktor Bécsben találkozott Heinrich Pecinával is,

aki a Mediaworks eladásakor kulcsszerepet játszott a Népszabadság bezárásában, ezután Ausztriában hűtlen kezelésért és sikkasztásért jogerősen elítélték az üzletembert, akiről nem sokat hallani hazájában. Karoline Krause elmondta: ismert előtte Heinrich Pecina, azonban nem tudja, ma mivel foglalkozik, így pedig találgatni is nehéz, miért találkozhatott vele Orbán.

(Forrás: Klubrádió)

Orbán beveszi Bécset! – demonstratíve vonat másodosztályán utazik megvédeni Bécset

Bécstől tanulta a menekültek integrációját Budapest

Gábor György: Orbánnal ellentétben sem Jézus, sem családtagjai nem bizniszeltek törvényszegőkkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük