Bartus László Hosszú Katinka bukásáról: "Magunk részéről erre számítottunk" - Városi Kurír

Sorting by

×

Bartus László Hosszú Katinka bukásáról: “Magunk részéről erre számítottunk”

Egyelőre kínos látni, ahogy a női “Michael Phelps” kínlódik a medencében, majd megalázó helyen ér a célba. A magyar sajtó úgy tesz, mintha ez természetes lenne, nem pedig egy óriási bukás és csalódás. Ha sikerül fogcsikorgatva javítani valamit ezen a képen, mert Hosszú Katinka nagy küzdő, azt javasolnánk, hogy az aktív pályafutásának végét gondolja meg, és ne várja meg, amíg a nimbusza teljesen összeomlik. Helyében kihagytuk volna már ezt az olimpiát is.

Hirdetés

El kellene döntenie, hogy sportoló vagy üzletasszony, mert ez a két szerep már láthatóan nem egyeztethető össze

Félvállról, rutinból nem lehet világelsőnek lenni, márpedig Hosszú Katinkánál sok minden megváltozott. Nem arra gondolunk, hogy az őt hajtó, fanatizáló (talán még bántalmazó is) Shane Tusuppal való szakítása, az edzések intenzitásának megváltozása befolyásolta csupán az eredményeit.

A hangsúlyok lettek mások, és Hosszú Katinka a nép gyermekéből, mesebeli hőséből, aki eltépte a patriarchális úszószövetség szerződését, a hatalommal kokettáló üzletasszony lett.

Nemcsak fizikai, erőnlétbeli és technikai, hanem morális romlást is felfedezni vélünk. Már Tusuppal is értettek ahhoz, hogy az úszásból pénzt lehet csinálni, aminek egy része forradalmasította az egész sportágat, és pozitívan hatott saját teljesítményére is, amikor a teniszhez, a golfhoz hasonlóan fogták fel az úszást és a pénzdíjas versenyek rendszerét. De volt ennek az üzleti szemléletnek a jó dolgok mellett árnyoldala is.

A Hosszú Katinka “Iron Lady” projekt már nem(csak) az úszásról szólt és sok vetülete nem is volt túl szimpatikus.

Létrejött a International Swimming League, és Katinka egyre inkább pénzért úszott. Nem kevés pénzért. A világkupa-sorozaton való részvétel korábban a felkészülési stratégia része (is) volt, ami eredményesnek bizonyult. A COVID miatt elmaradtak ezek a versenyek, ez is nyilván befolyásolja Katinka mostani eredményeit. De lehet látni egy folyamatot, hogyan lett a pénz egyre fontosabb. Ami megnyilvánult abban is, hogy egy komoly üzleti vállalkozás jött létre, számos kiegészítővel, amit szintén irányítani kellett. De ami ennél rosszabb, a jellembeli változás.

Hirdetés

Aztán megjelent a képben Orbán Viktor,

akinek a riói olimpián Katinka melegen fogadta a gratulációját, ami már nem volt összeegyeztethető azzal a képpel, hogy Hosszú Katinka nem alkuszik, nem áll össze a hatalmasokkal, bűnözőket nem legitimál. Ez a kép pedig olyan erős volt,

Aztán Hosszú Katinka feltűnt a Várban Orbán oldalán, majd szó volt a teljes Zánkai Úttörőtáborról, megkapta ingyen a vizes vb-re épített uszodát, ahova senkit nem engedett be, Orbán megvette kilóra. Erről már a budapesti vb előtt írtunk, amikor megjósoltuk, hogy ennek a jellembeli fordulatnak meg kell látszódnia egyszer az eredményekben is.

Nem valószínű, hogy a számára megalázó 1-es pályáról megnyeri a versenyt, ő, aki az egyetlen volt, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban (200 m, 400 m, rövid pályán: 100 m, 200 m, 400 m). Nem örülünk ennek, együttérzünk vele, mert ez személyes tragédia is, de olyan tragédia, ami előre látható volt, amiből Katinkának tanulnia kellene, ha még képes erre. Nem erre utal az a fajta önzés, amellyel Jakabos Zsuzsát másodszor ütötte ki a 200 pillangó döntőjéből, és mindkétszer lemondta az indulást a helyszínen. Ez sem nagy jellemre vall.

(Olvassa el Bartus László hajnalban beígért  cikkét az Amerikai Népszaván, érdemes!)

Van jó hírünk is!

 

Hosszú

 

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2021.07.28 - 13:12
  Közvetlen hivatkozás

  Undoritó gerinctelen csúf nöszemély, aljas valaki, tünjőn el a süllyesztőben, nem tudja mi az a sport erkölcs

  Válasz
 • 2021.07.29 - 21:09
  Közvetlen hivatkozás

  Amit elért a sportban az dicsőség úgy neki mint az országnak ezért köszönet! Viszont amivé lett emberileg, az sem sportban sem magánéletben nem tiszteletreméltó! 😒

  Válasz
 • 2021.08.01 - 17:07
  Közvetlen hivatkozás

  Sajnálom a sok lelki toprongyyot, akik hosszú Katinkát kritizálják. Magyarországnak kiváló eredményeivel, dicsőséget szerzett. Mi a bajuk a fanyalgó kritikusainak?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.