Hónapok óta azt képviselem, hogy a demokratikus pártoknak közös listán kellett volna indulniuk az EP-választáson. (Bauer Tamás: Sargentini-listát az EP-választásra! )

Most meginogtam ebben

Közzétették ugyanis az MSZP és a Párbeszéd közös listáját, és ebben Jávor Benedeknek csak Ujhelyi István és Szanyi Tibor, a két mai MSZP-s EP-képviselő után találtak helyet. Azt mondják, hogy a negyedik hely is befutó hely (az első helyről Tóth Bertalan nem veszi át a mandátumát, és ha három mandátumot szerez az MSZP–Párbeszéd közös lista, Jávor is mandátumhoz jut).

Ha a szocialisták biztosak lennének, hogy meglesz a három mandátum, odaadhatták volna Jávornak a harmadik (valójában második) helyet is. Azért nem adták oda, mert nem egészen biztosak benne. Nem is lehetnek. Senki sem tudhatja ma, hány mandátumot szerez május végén a Fidesz, és hányat az ellenzék, mint ahogy azt sem, mennyi jut az ellenzéki mandátumokból a Jobbiknak, az MSZP–Párbeszédnek, a DK-nak vagy másnak. Nem tudjuk, megszerzi-e az első mandátumot a Momentum, a második mandátumot a DK, a harmadik mandátumot az MSZP–Párbeszéd.

Abból, ahogy az MSZP Jávor Benedek helyét kezelte,

aki szerintem kimagaslóan a legjobb teljesítményt nyújtotta az ellenzéki EP-képviselők között, elképzelhetjük, hogy hogyan kezelte volna egy közös listán a további partnerek politikusait. Szemlátomást idegen tőlük bármiféle nagyvonalúság. Ez sajnos érthetővé teszi a közös listától tartózkodó, önállóan is bejutásra esélyes pártok magatartását.

Forrás

Jávor Benedek a 2019-es “Év EP-képviselője díj” tulajdonosa

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét