Bauer Tamás: Mégsem nő össze, ami nem tartozik össze?

Talán van, aki még emlékszik rá, hogy én nem tettem felelőssé az LMP-t, amiért nem nyertem meg a mandátumot a budapesti 3. választókerületben egy évvel ezelőtt. (Igen, egy éve van a tavalyi országgyűlési választásnak.) Általában sem értettem egyet azokkal, akik szerint az LMP felelős a Fidesz újabb kétharmadáért.

A demokratikus politika nem arról szól,

hogy adott választói preferenciákat feltételezve ki tud szövetséget kötni több olyan párttal, amelynek vezetői is és hívei is egészen mást gondolnak a világról. A demokratikus politika alapesetben arról szól, hogy meggyőzzünk minél több választót a magunk igazáról, megnyerjük az eszüket és a szívüket. A magyar baloldalnak és liberálisoknak ezen az úton sikerült háromszor is többséget szerezni a magyar országgyűlésben. Ha ez most háromszor is nem sikerült, akkor ne azokra nehezteljünk, akik nem szövetkeznek velünk, mert a politika fontos alapkérdéseiről egészen mást gondolnak. Tessék jobban képviselni azt, amit mi gondolunk, amit mi érzünk helyesnek, tessék magunk mellé állítani több magyar választót a mi politikánkkal.

Aki az LMP-re neheztel,

az nyilvánvalóan úgy gondolja, hogy saját politikáját úgy sem fogják elegen támogatni ahhoz, hogy az LMP és a Jobbik nélkül is legyőzhesse a Fideszt. Vegyük már tudomásul, hogy ők nem véletlenül nem szövetkeznek velünk, legfeljebb egy-egy parlamenti vagy parlamenten kívüli alkalommal, mivel nagyon mások a politikai céljaik. Mi – gondolom, ez a többes szám első személy magába foglalja a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Moma híveit – nemcsak hívei vagyunk a demokratikus jogállamnak és a szociális méltányosságnak, minden ember méltósága tiszteletben tartásának, de – feltételezem – feltétlen hívei vagyunk a föderatív Európának, tehát ellenezzük a protekcionista gazdaságpolitikát, elutasítjuk a „nemzetek Európája” koncepciót, harcba szállunk a nacionalizmussal, emberséges bánásmódot követelünk a menekülteknek.

Többek között ezért szavazták meg képviselőink az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentést,

ezért támogatták az Európai Bizottság próbálkozásait a menekültügyben, ezért gondolják, hogy a menekültügyben az európai országoknak közösen kell a megoldást keresniük és meg is találniuk. Ezekben a kérdésekben a Jobbik különösen, de az LMP is alapjaiban mást képvisel. Akár Schiffer András vezeti, akár Szél Bernadett, akár Keresztes László Lóránt. Nem a személyen múlik, hanem a politikai értékrenden. Nincs okunk elvárni tőlük, hogy politikai szövetséget kössenek velünk. Nem tartozunk össze, tehát nem kell összenőnünk.

Aki lemond arról, hogy a Jobbik és az LMP nélkül győzze le a Fideszt, az a saját politikai alkalmatlanságát nyilvánítja ki.

Forrás

Kapcsolódó

Puzsér és az MSZP egymás rémálma – Budapesten összeállt az ellenzék – mínusz: LMP, Jobbik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük