Bauer Tamás: Orbán meghátrál és csapdákat állít

Amit az elmúlt hetekben hangosan követeltek a szakemberek és részben az ellenzék is (nevezetesen a Párbeszéd), abba Orbán most részben belement. Többször megírtam ezen az oldalon, hogy „az ország működőképességének fenntartása” érdekében kerüli az olyan korlátozásokat, amelyek a találkozások (a kontaktusok) radikális korlátozására irányulnak.

Most, a járvány felfutása miatt Orbán bejelentette

 • a rendezvények betiltását,
 • a lakodalmak megtiltását,
 • az esküvőkön és temetéseken és a magán-összejöveteleken való részvétel korlátozását,
 • a középiskolai és felsőfokú oktatás digitális távoktatásra való átállítását,
 • a vendéglátás helyszíni igénybevételének felfüggesztését,
 • az üzletek esti nyitva tartásának korlátozását.

Lássuk be, Orbán meghátrált, és tegyük hozzá, hogy jól tette

Azok közé tartozom, akik egyetértenek azzal, hogy a bezárás az óvodákra és általános iskolákra nem terjed ki: bár azoknak is van szerepük a vírus terjedésében – éppen ma követelik osztrák tudósok az iskolák bezárását Ausztriában – én mégis azt gondolom, hogy a kisgyerekeknél nincs mód digitálisátállásra, és a bezártság nekik okozza a legnagyobb kárt, és miattuk sok dolgozó szülőnek kellene otthon maradnia, ennek minden gazdasági és egyéb hátrányával.

A meghátrálás persze részleges

A pedagógusokat, akik az óvodákban és általános iskolákban továbbra is naponta találkoznak majd a gyerekekkel, hetente tesztelni fogják, ígéri Orbán, de a szélesebb körű tesztelésről és általános kontaktuskutatásról nincs szó, arra nem hoztak létre apparátust, a tisztiorvosi szolgálat Lázár János idején végrehajtott felszámolása ebben lehetetlen helyzetet teremtett. (Ebben nem követik Ausztriát és Németországot.)

A kormány, illetve személy szerint Orbán

ezeket a korlátozó intézkedéseket a veszélyhelyzet újbóli bevezetéséhez kapcsolja, és elvárja az ellenzéki pártoktól annak holnapi megszavazását. Az Eötvös Károly Intézet viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy ez hamis, a korlátozó óvintézkedésekre a veszélyhelyzet júniusi feloldásakor hozott „átmeneti törvény” okán a katasztrófavédelmi és az egészségügyi törvény rendkívüli jogrend nélkül is módot ad. Itt az ellenzéki pártok csapdába kerültek: az újabb felhatalmazási törvény megszavazásával olyan jogkorlátozásokhoz is hozzájárulnának, amelyekre a járványkezeléshez nincs szükség.

Ez történt tavasszal is, akkor az önkormányzatoktól vettek el rendeletekkel pénzt a veszélyhelyzetre hivatkozva.

Állított a kormány egy másik csapdát is a friss korlátozásokkal

Azzal, hogy a felsőoktatásban is elrendelték az áttérést a digitális oktatásra, és a kollégiumok kiürítését is elrendelték, az SZFE diákjainak és tanárainak állítottak csapdát.

Ne csodálkozzunk, ha Szarka kancellár most el fogja rendelni az elfoglalt épületek azonnali kiürítését, és a veszélyhelyzet erre jogalapot is teremt. Ha az ellenzéki pártok támogatják a második felhatalmazási törvényt, akkor az ő jóváhagyásukkal történik ez.

Forrás

figyu

Egy hozzászólás itt: “Bauer Tamás: Orbán meghátrál és csapdákat állít

 • 2020.11.09 - 21:19
  Közvetlen hivatkozás

  Megint esz nelkul csinal valamit, es azt azonnal be is vezeti. 9 honapja nem figyel arra, hogy hogyan csinaljak ezt mas, nalunk sokkal fejlettebb orszagok – mikozben esztelenul szorja kulfoldre a magyarok penzet. A szlovakoknal mar masodszor fognak orszagosan tesztelni – Magyarorszagon meg ez a retardalt elmebeteg egyszeri, PREVENTIVE, KISZU”RO” tesztelest sem hajt vegre. Igaz is, minek, ha utana nincs kontaktkutatas, ami a VALOS jarvanyvisszaszoritas leghatekonyabb fegyvere.
  Nagyon remelem, hogy mar csak napjai vannak hatra, es hogy ezen csapdak kikerulesere okos alkotmanyjogaszok megtalaljak a kitorest – erre volna most a legnagyobb szukseg.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük