Békesi László: elítélem a tobzódó ostobaságot, cinizmust, hatalmi tébolyt!

Megdöbbenve és értetlenül állok a kormány legújabb “gazdaság védelmi” intézkedése előtt. A döntés értelmében a kereskedelmi bankok, a rájuk kirótt ágazati külön adót – nagyságrendileg kb. 55 Md forintot – leírhatják nyereségadójukból, ha az sportszervezetek támogatására fordítják. (Ez a hírhedt TAO)

Hogy egyértelmű legyen:

a kereskedelmi bankokra kirótt külön adót a kormány nem a válság miatt kieső költségvetési bevételek pótlására, vagy a megnövekedett állami kiadások fedezetére, nem is a csődbe jutó vállalatok, a munkájukat elvesztő, vagy nyomorgó emberek támogatására, hanem az egyébként is agyon támogatott sportszervezetek pazarló támogatására akarja fordítani.

Konkrétan:

a válság miatt minden bizonnyal csökkenő TAO befizetések pótlására akarja fordítani a bankok nyereségadójának egy részét.

Magyarul a kormány fittyet hány sok szakértő közgazdász kritikájára és javaslataira, elengedi füle mellett a munkáltatói és munkavállalói érdek képviseleti szervek elégedetlenségét, követeléseit és folytatja őrült ámokfutását!

Ne legyen senkinek kétsége:

a bankok mindent meg fognak tenni – jól felfogott profit érdekeik mellett -, hogy legalább annyi nyereséget érjenek el, ami fedezi ennek az 55 Md-nak a nyereségadó hányadát. Azaz:

szolgáltatási díjaik alakításával, kamatpolitikájukkal – pl. a hitelmoratórium miatt meghosszabbodó törlesztési időre jutó kamatok növelésével – direkt módon is áthárítják ezt a terhet a lakosságra és a vállalatokra!

Közgazdászként és sportot szerető, azt elvi és érzelmi alapon egyaránt támogató emberként is mélyen fel vagyok háborodva, elítélem a tobzódó ostobaságot, cinizmust, hatalmi tébolyt!

Ez az intézkedés ebben a válság sújtotta időszakban nem hiba, hanem megbocsáthatatlan bűn!

Forrás

Háttér

A bankok a látványsportok támogatásával csökkenthetik a járványhelyzet miatt rájuk kiszabott különadót.

A különadóról szóló kormányrendelet szerint ugyanis az adócsökkentésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint amelyek a normál bankadó csökkentésére. Így a hitelintézetek akár meg is felezhetik a járványadó-fizetési kötelezettségüket

A bankok esetében a kormány év végéig 55 milliárd forint, a kiskereskedelmi cégek esetében pedig 36 milliárd forint extra adóbevételre számít

Az új adó sávos rendszerben működik, vagyis minél nagyobb egy cég bevétele, annál nagyobb mértékben kell adót fizetnie – áll a Pénzügyminisztérium vonatkozó közleményében. A kereskedelmi cégekre vonatkozó adó pedig független az értékesítés módjától, vagyis vonatkozik a netes kereskedőkre is, de csak a legnagyobb cégeknek kell ilyen adót fizetniük.

A bankok igazából csak kölcsönbe adják az adót

A bankok esetében nincsenek sávok, viszont a közleményben megbújik az az információ, hogy pár év alatt a most befizetettet visszakapják a cégek. A pénzintézeti cégeknél a fizetendő adó mértéke az adóalap – vagyis a módosított mérlegfőösszeg – 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka. A bankok járványügyi különadóját egy erre célra kialakított nyomtatványon elektronikusan kell bevallani 2020. június 10-ig.

A bankoknak három egyenlő részletben kell befizetniük az összegeket:

  • az elsőt 2020. június 10-ig,
  • a másodikat 2020. szeptember 10-ig,
  • a harmadik részletet pedig 2020. december 10-ig.

„A bankok ezt az összeget – a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból – visszakapják”

– írja a közlemény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük