Békesi László: hány ember életét szabad feláldozni a jelenlegi és jövőbeli gazdasági károk csökkentése érdekében?!

Napjaink legfontosabb és legsúlyosabb kérdése: mi az optimális átváltás a járvány okozta gazdasági károk minimalizálása és az emberéletek között?!

Egyszerűen és brutálisan:

hány ember életét szabad feláldozni a jelenlegi és jövőbeli gazdasági károk csökkentése érdekében?! Ez nem elvont elméleti probléma, hanem napi döntéseket és azok következményeit meghatározó konkrét állásfoglalás.

Gondoljunk a termelés újra indítására, a járvány terjedését fékező szigorú szabályok oldására, az érettségi vizsgák lebonyolítására, az üzletek nyitva tartására, kórházi ágyak felszabadítására, a rendelkezésre álló erőforrások felhasználására. Döntésekre, amelyek meghatározzák, hogy az ember életek mentése, vagy más célok elérése a legfontosabb?!
Ez nem azonos azzal a tragikus szituációval, amikor hivatásuk és legjobb meggyőződésük ellenére orvosok arra kényszerülnek, hogy a rendelkezésükre álló eszközök, kapacitások, gyógyszerek hiánya miatt rangsorolják az ellátásra szorulókat – tudván, hogy akiket hátra sorolnak, talán halálra ítélnek.

Most a válasz világos érték választást, hitvallást, erkölcsi, társadalmi, politikai, egészségügyi és gazdasági alapállást jelent

Nincs helye és ideje a méricskélésnek, szépítésnek:

eldől, hogy melyik rezsim, kormány, vezetés mit akar, mire képes, mire alkalmas – a közjót, vagy saját hatalmi érdekeit szolgálja.

Taigetosz vagy könyörület,

önzés vagy szolidaritás, segítség vagy kitaszítás, néhány autóval több összeszerelése és eladása, vagy kevesebb ember halála! Ez a kérdés és ez a tét. A válaszok eredményét valamennyien meg fogjuk tapasztalni…, állítja Békesi László volt pénzügyminiszter.

Forrás

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük