Bloomberg: Magyarország megvétózta a Putyin elfogatóparancsáról szóló állásfoglalást – Frissítve!

A magyar kormány blokkolta azt az uniós állásfoglalást, amelyben támogatták, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen – írta az Index.

Tudta?

A hágai testület múlt hét pénteken adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen az ukrajnai konfliktusban elkövetett háborús bűnökre hivatkozva. Most a Bloomberg értesült arról, hogy az Európai Unió tagállamai közös állásfoglalást akartak kiadni arról, hogy támogatják az elfogatóparancsot,

de a magyar kormány megvétózta ezt az állásfoglalást.

Ennek következtében Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője végül csak a saját nevében adott ki nyilatkozatot, amelyben üdvözölte az elfogatóparancsot. Ezen kívül az EU 26 tagállamának igazsásgügyi miniszterei is kiadtak egy saját, közös állásfoglalást, amelyben támogatták az elfogatóparancs kiadását.

Az aláírók listáján egyedül Varga Judit neve nem szerepel az uniós miniszterek közül.

A Bloomberg is megjegyezte, hogy az elfogatóparancsnak egyelőre csak szimbolikus jelentősége van. Hozzátették: szerintük a magyar kormány vétójáról az EU vezetői is tárgyalhatnak ezen a héten, amikor Brüsszelben összeül az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács.

A külföldi hírügynökség értesülésével kapcsolatban kérdéseket intézett a portál a magyar kormányhoz. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

VIA Index

Frissítés!

Az ügyben megszólalt Kovács Zoltán államtitkár a Twitter-oldalán:

„Azzal az álhírrel összefüggésben, hogy Magyarország »megvétózta« az EU álláspontját a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparanccsal kapcsolatban: Magyarország tudomásul vette az ICC döntését, és semmilyen módon nem kívánja azt kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot kívánna kiadni, Magyarország nem fog tiltakozni”