Sorting by

×

Budapest kivéreztetése Karácsony ide – karácsony oda, elindult

Többen felhívták a figyelmet rögtön a kormánypárt bukással felérő győzelme után, hogy Orbán Viktor bosszút áll majd az renitens városokon. Az ellenzéki polgármesterek a kármentést Karácsony Gergely vezetésével megkezdték.

Eldördült a startpisztoly

Ha valakinek bármi kétsége is volt az előrejelzés igazságában, azt meggyőzhette róla a városligeti  biodóm torzóként hagyásának belengetése. Azaz a kormány a továbbiakban készséggel nyúl a gazdasági korbács alkalmazásához. Erre is válasz az eddig tetszhalott állapotban lelkedző brüsszeli Budapest lobbiiroda életre lehelése. Az iroda újjászervezésével és vezetésével Jávor Benedek, volt Európa parlamenti képviselőt bízta meg Karácsony Gergely és egyben az iroda szolgáltatásait felajánlotta a többi ellenzéki városvezetésnek is.

“Meg kell próbálnunk, amit lehet kisajtolni”

Jávor Benedekkel hosszú interjút közöl a hvg.hu, ebből idézünk:

A kormányzat uniós pénzt elégető képességét nem tudjuk csökkenteni, nem is lehet ez a célkitűzés. Látjuk azonban, hogy a kormányzat megpróbálja lehetetlen helyzetbe hozni az ellenzéki vezetésű településeket, és különös figyelmet fognak szentelni Budapest kivéreztetésének, nyilvánvalóan azért, hogy lehessen mutogatni: az ellenzék még városokat sem tud üzemeltetni, hogyan tudnának kormányozni.

Miután a főváros ellehetetlenítése nem kis részben pénzügyi eszközökkel fog történni,

a prioritás az, hogy próbáljunk a kormányzati elvonásokat kompenzálandó uniós forrásokat szerezni. Nyilván itt is a realitások talaján kell maradni: a 2020 utáni uniós költségvetés alapvető keretei megvannak, nem tudjuk radikálisan újraírni a szabályokat. Azért meg kell próbálnunk kisajtolni, amit lehet, vagy olyan innovatív forrásokat találni, amelyek nagyobb, rendszerszintű átalakítások nélkül elérhetőek a települések számára.

Nagyon fontos, hogy ebben nem egyedül lépünk majd fel:

a most bejelentett Szabad Városok Szövetségével, Prága, Pozsony és Varsó főpolgármestereivel, illetve más városokkal közösen fogunk lobbizni. Emellett nem csak politikai érvek szólnak, azt látjuk, hogy a közép-kelet-európai országok jó részében a kormányok igyekeznek szűkíteni ezeknek a városoknak a mozgásterét, ehhez képest az Európai Bizottság által fontosnak tartott célok teljesítése jórészt a városokon múlik.

A teljes hvg.hu cikket itt olvashatja

Becso

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.