Ez is pénz kérdés

– Egyre többet és egyre hangosabban mondják az „illetékesek”, hogy az alapellátásban dolgozók nem látják el kellőképpen a „kapuőr” feladatokat, ezért alakult ki vészhelyzet a sürgősségi ellátásban. Ön szerint ez mesterséges bűnbakképzés, vagy valóban felelőssé tehetők a háziorvosok a 10-12 órás várakozásért?

– A háziorvosokat semmiképp’ nem lehet felelőssé tenni a kialakult helyzetért. Mint minden, ez is pénzkérdés. Ha a finanszírozás olyan lenne, hogy a háziorvosok több munkatárssal dolgozhassanak, azzal az alapellátásban jóval több beteget „meg lehetne tartani” és nem kellene tovább küldeni őket. Ám mindaddig, amíg a háziorvos nem, vagy csak limitálva írhat bizonyos gyógyszereket, nem szabad azon csodálkozni, ha a beteg először a szakrendelésen áll sorba, majd ha nagyon kell a gyógyszer, akkor a sürgősségire megy receptért.

– Miközben a rendszeren egyre nagyobbak a repedések, a központi kommunikáció mostanában a budapesti szuperkórház terveitől hangos. Ez valóban gyógyír lesz a fővárosiak valamennyi egészségügyi  bajára?

Ugyan dehogy ez csak egy humbug, lényegében egy építőipai beruházás. Ezúttal kivételesen nem stadiont, hanem egy szuperkórházat építenek. Sőt, a jelenlegi információk alapján, ha meg is valósulna a projekt, az fenekestül felforgatná az ellátórendszer jelenlegi struktúráját. Egy ilyen központi intézmény kialakítása ugyanis óhatatlanul együtt jár azzal, hogy meglévő kórházi osztályokat költöztetnek innen oda, aminek pedig további következménye, hogy a szakszemélyzet nem a város egyik végéből a másikba megy, hanem elindul külföldre. Persze, az sem kizárt, hogy egyszer, a távoli jövőben akár jó is lehet, ám a jelen problémáira nem jelent megoldást.

Kapcsolódó

Lincshangulat: sürgősségi ellátás helyett iskolapadba a betegekkel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét