Célkeresztben Bige László az 5. leggazdagabb magyar, de ki a valódi vadász?

Hungarikum-történelem, ahogy kinyíródott egy teljes ágazat, amikor egyik napról a másikra bevonták a játékgépek üzemeltetésének lehetőségét, ahogy egy tollvonással lett sokezer trafikosból munkanélküli és ezzel egy időben ugyanennyi regnálóközeli vált dohányárudássá. Hogy Bige László esetében mi történt és kik a szereplők, még homályos, 

Az sem volt semmi, ahogy “lenyúlódott” a magánnyugdíjpénztárban összegyűjtött pénzünk és mentek tönkre maguk a pénztárak is. Ha egy cég, vagy terület megtetszik a “tudjukkiknek”, megszerzik, mindenáron. Hogy ez esetben mi történt és kik a szereplők, még homályos, de mint minden, ez is kiderül….. Mindezt – és még mennyi mindent – egy szó nélkül beszopott a sokat magasztalt nép, vagyis Ön, meg Ön, meg Ön is, mindannyian.

Szombat esti MTI-hír

Felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – tájékoztatta szombaton Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-t.

Honnan ismerős a történet….?

Bige a vegyiparban szerzett elképesztő vagyont, az ország ötödik leggazdagabb embere, a leginkább komolyan vehető lista alapján. Az egyik eljárás a szolnoki kénsavgyára ellen indult, ami a hatóságok szerint nem biztonságos, és pénteken be is záratták. Egy másik ügyben nemrég két napra őrizetbe vették. Erről most azt mondta, hogy egy tíz évvel ezelőtt felszámolt céggel kapcsolatos a nyomozás, de a vesztegetést, amivel gyanúsítják, nem követte el. Meggyőződése, hogy valakit hamis vallomásra vettek rá ellene, talán zsarolással vagy lefizetéssel, és ez a gyanú alapja.

Bige azt állítja, hogy személyes bosszú áldozata:

“Én pontosan tudom, hogy kik és mit csinálnak, de neveket nem mondhatok ki, egy ember magánérdekében indul el az országos rendőrség, ügyészség, egy törvénytelen ügy mellett egy ember biztatására indulnak el országos szervezetek”.

Később azt is állítja, hogy

“egyszemélyi bosszúhadjárat”

áldozata, és nem a cégeit akarják megszerezni elsősorban, hanem személyesen vele akar valaki leszámolni. (via 444.hu)

Mégis ki ennyire befolyásos és pipa Bige úrra?

Nem árulta el, hogy kire gondol. Egy hónapja az Index megkérdezte Csányi Sándort, hogy mit gondol a Bige és mások elleni vizsgálatokról. Régóta közismert, hogy az OTP vezetője és a műtrágyagyáros Bige nem szívlelik egymást. A beszélgetésnek ez a része így hangzott:

“Index: A különböző említett ágazatokban több erős versenytársa, vagy kihívója is rendőrségi nyomozás, házkutatás célpontja lett. Az agrárintegrátori piacon Bige László, a sertésvágásban Piero Pini került vizsgálatok fókuszába, korábban a bankszektorban építkező Spéder Zoltánnál volt házkutatás. Ennyire rossz Csányi Sándor kihívójának lenni?

Csányi: Sok üzleti érdekeltségem és emiatt számos versenytársam van, közülük még csak nem is az említettek a legközvetlenebbek. A sajtóhírek szerint ők nem velem, hanem a jogszabályokkal kerültek összetűzésbe.

Index: De mire gondol az ilyen eseteknél? Egyszerűbb lesz a dolgom a piacon? Vagy rossz üzenet az, hogy az üzleti világban bárkit elérhet egy intenzív nyomozás? Vagy csak egyszerű hírfogyasztóként olvassa a híreket?

Csányi: Egyszerű hírolvasóként élem meg, de ismétlem: nem velem kerültek összetűzésbe, és a kérdése szempontjából ez a lényeg.”

Vissza a szombat esti MTI hírhez….

A hatóság szakemberei ismételten hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak. Ebből következően a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági jogkörében eljárva megtiltotta az üzem működését

-mondta Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Sajtóhírek szerint a határozat alapján a szolnoki üzem akár 90 napig is zárva maradhat

Bige László cégtulajdonos az egyik kereskedelmi televízióban azt nyilatkozta, hogy ha a jövő héten nem rendeződik a helyzet, akkor akár be is zárhatják a 250 család megélhetését biztosító szolnoki gyárat.

Az MTI korábbi híre szerint tavaly novemberben nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyárban. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) akkori tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal akkor az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a Bige Holding Kft.-vel szemben az elmúlt években környezetvédelmi bírságot nem szabtak ki. Ezt követően zavartalanul folyt tovább a termelés a szolnoki műtrágyagyárban a Bige Holding Kft. korábbi tájékoztatása szerint:

a gyár munkavállalói és vezetői mindenben együttműködtek a hatósággal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük