A Városi Kuríron néhány napja Dr. Budácsik Lajos-kezdeményezte debreceni vita oldalvizén született cikkünk nem része a vitának ugyan, de ahogy mondani szokás: hajaz rá. Ennek az írásnak a témája is szintén a helyi 21. századi pártok kérdésköre a legfrissebb összeborulásuk fényében.  

Budapest – Debrecen

“Kedves Momentum! Személyemben elveszítetted az egyik szavazódat. Sajnálom. Én olyan alakulatra nem adom a voksomat, amelyiknek a nevében a Jobbik is szerepel.”
/Egy olvasói vélemény a debreciner portál közösségi oldaláról./

- Hirdetés -

Az ellenzéki fővárosi előválasztás magas részvétellel, Karácsony Gergely az MSZP, a Párbeszéd, és a Szolidaritás Mozgalom jelöltjének a meggyőző győzelmét hozta. Karácsony jó eséllyel indul Tarlós ellen, legyőzheti a fideszes városgondnokot. Úgy látszik, a sok tízezer fővárosi nem volt elég progresszív, és nem a 21. századinak mondott párt képviselőjét választották./Aki egyébként egy felkészült, szimpatikus ember. Kár, hogy nem debreceni./ Ezek szerint a fővárosiaknak nem olyan kényes a gyomruk, vagy netán nem ütik meg a debreceni trió “történelmi” szintjét, és arra a jelöltre voksoltak, akiről elhitték, hogy múltja, felkészültsége, emberi tulajdonságai méltóvá teszik arra, hogy a fővárosiak jelöltje legyen. Aki legyőzheti Orbán kegyencét. Aki teljesítményével méltó a bizalomra.

Még tartott a fővárosban a szavazatszámlálás, amikor Debrecenben Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője, Szabó Bence, a Momentum debreceni elnökségi tagja és Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke történelminek nevezte a választási megállapodásukat. Közös polgármesterjelölttel, listával, egyéni jelöltekkel és programmal futnak neki az őszi önkormányzati választásnak.

Egyik háttérben húzódó prominensük szerint :

“Nem lehet engedni azt, hogy szélsőséges politikai szekták vegyék át teljesen az ellenzéki politikai diskurzus fő vonalát. “

Ha jól értem – lehet rossz a szövegértésem – nem a Fidesz akarják legyőzni, hanem a többi, általuk címkézett pártot.

Szép volt fiúk!

Csak ennyi telt a magukat korszerű 21.századinak nevezett pártoktól? Egy nulla és 1 százalék közötti LMP / talán 10 tagja sincs a városban, a 4-5 százalékos Jobbik, ami még tovább szakadhat, és persze a Momentum, a 8-10 százalékkal, tagjuk persze nekik sincs sok, ha nem tévedek képesek is voltak hét főt az EP választáson, a város szavazóköreibe küldeni.

A városi legendák szerint egy igazi nemzeti harcos, az egykori szélsőjobbról új utat talált/? /Jobbik prominense lehet a polgármester -jelölt. Úgy vélekedem, az fontos nekik, hogy a kompenzációs listáról néhány ember alamizsnát kapjon a Fidesztől.  Elképzelem Papp László Fideszes polgármester arcát, ahogy röhögő görcsöt kap az alakulattól. /Halkan jegyzem meg, hogy Debrecenben utoljára egyéni választókerületben 1998-ban győzött egy szocialista jelölt./

Egy idézet a díszes alakulat a már említett háttérben levő mindenesének írásából:

“Nem lehet együttműködni úgy, a 2010 előtti szereplőkkel, ha a végletekig amortizálódott Magyar Szocialista Párt nem tudja elfogadni a tényt, hogy már nem a legnagyobb ellenzéki pártként szerepelnek a versenyben, vagy ha a Demokratikus Koalíció képtelen önmérsékletet gyakorolni és leküzdeni a hatalomvágyat, miközben a hosszú távú közös munkáról kéne beszélni. Nem lehet olyan választási szövetségeket kötni, melyek egy választásra szólnak és csak a mandátum elosztását helyezik előtérbe. Itt négy év kőkemény munkáról kell beszélni!” (…)  Új szövetségeket kell alakítani, ahol érték alapon, hosszú távú munkában gondolkodva képezhető alternatíva a Fidesz rabló maffiájával szemben. Most kell lépnie a 21. század pártjainak és létrehozni egy mérsékelt konzervatívokból, zöldekből és liberálisokból álló szövetséget, mely képes új gondolatokat és frissességet hozni mind a hajdú – bihari és debreceni közéletbe. ” (Rutz Tamás)

A szerző nem mellesleg  a Mindenki Magyarországa Mozgalom fontos  helyi szervezője. Ha jól sejtem, neki az ellenzéki pártok közös fellépését kellene segítenie, persze ha jól értem, amit Márki-Zay Péter többször is hangsúlyozott.

Nem megosztani, összefogni kell

Nem címkézni, hanem munkával a választók bizalmát elnyerni. Valamit csak tudhat ez a kutyaütő MSZP, hibái ellenére is  ha a fővárosiak ilyen arányban támogatták. Nem gondolom, hogy a debrecenieket más fából faragták, itt is a változást akarók többsége egy az egy ellen indulást követel. 

Tudom végül: a vita arról folyik majd, a tyúk volt előbb, vagy a tojás, de ez olyan, mint a pisilőverseny az oviban. Debreceni polgárként az a véleményem, hogy egeret szültek a hegyek, persze hol van itt hegy?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét