Demszky Gábor: nálam jobban kevesen ismerik Orbán Viktort, mint “keresztapát”

Karácsony Gergelyt, akit nagyon kedvelek és támogatok, körülveszi egy olyan burok, amelyben, a kabinetben a főpolgármester jobbkezeként ismert, általam a pártelnökségem idején a illojalitása miatt kirúgott, politikai ügyekben amatőr, ám a szakmájában sikeres és felkészült alkotmányjogász is fontos szerepet játszik.

Az a benyomásom, hogy az alkati különbségek mellett ez is szerepet játszik abban, hogy nem tudok találkozni a főpolgármesterrel és csak a stábján keresztül tudok vele érintkezni, neki néhány alapvető kérdésben üzenni.

Nálam jobban kevesen ismerik Orbán Viktort, mint “keresztapát”,

és kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen lehetősége vannak vele szemben a közvetlenül választott főpolgármesternek. 1998 és 2002 között négy éven át minden nap arról beszéltem, hogy az Orbán rezsim milyen módon szárítja ki Budapestet, teszi tönkre az önkormányzatokat. Az ellenpont, amit a főváros abban az időben a budapestiek számára jelentett, fontos szerepet játszott abban, hogy 2002-ben Orbánt a budapesti polgárok szavazatai buktatták meg. 32 mandátumból 28-at az ellenzék hozott el és ezzel megfordította az amúgy vesztésre álló választást.

Idemásolom, hogy milyen javaslatokat tettem három napja,

amelyeknek csak a töredékét valósították meg és az se látszott. A budapestiek ebben a helyzetben nagyon sokat várnak szeretett és közkedvelt, szavakész és jó kiállású, tehetséges főpolgármesterüktől és sokkal kevesebbet kapnak, mint amennyit elvárnak. Meg kell változtatni azt a képet, amit eddig róla alkottak, úgy kell gondolkodniuk róla, mint a tettek emberéről, aki jó tanácsokat ad, nyugalmat sugároz és biztonságot ad egy a hübrisz betegségében szenvedő, diktátor típusú maffiavezérrel szemben.

Idemásolom mit írtam három napja, mert minden javaslatomat aktuálisnak tartom és még nem késő lépni, változtani a stáb összetételén és bevinni a járványügyi helyzet kezelésében jártas szakértőket a Városházára:

“Tisztelt Főpolgármester úr, kedves Karácsony Gergely!

20 éven át én voltam a fővárosi Védelmi Bizottság elnöke. A mostani helyzethez hasonló válsághelyzeteket kellett kezelnünk. (Az árvizek elleni védekezés idején bent aludtam a Városházán.)

  • Azonnal közvetlen kapcsolatot kell létesíteni a WHO-val, az ENSZ egészségügyi világszervezetével és az együttműködést a járvány teljes időtartama alatt fenn kell tartani.
  • Azonnal fel kell venni a kapcsolatot a László kórház legjobb szakértőivel és válságstábot kell létrehozni a Városházán. Ilyen helyzetekben azzal kell kezdeni, hogy meg kell nyugtatni az embereket, elmondva, mi az ami már látható abból, ami a közeljövőben várható! Globális és helyi problémákkal kell megküzdeni, utóbbi a főváros feladata. A te közvetlen felügyeleted alatt 1000 fős városházi szakmai apparátus, egészségügyi ellátó rendszer, lehetőségeid között nemzetközi kapcsolatok és pénzügyi források vannak.
  • Azonnal el kell különíteni egy Egészségügyi Válság alapot. Erről a közgyűlésnek kell döntenie, ehhez rendkívüli közgyűlést kell még ezen a héten összehívni. Helyben, itt Budapesten nem Orbán Viktor, nem a kormány hanem, mivel közel van az emberekhez, a főváros tudja az egészségügyi hálózatával, háziorvosaival, szociális ellátó rendszerén keresztül, a kerületeivel karöltve, együttműködve megvédeni a budapesti idős és beteg embereket, és csökkenteni a járvány terjedésének veszélyét.”

Fontosnak tartanám

a főváros és az orvosi kamara vezetőinek rendszeres egyeztetését és közös megszólalásaikat is. Be kell hívni a szent László Kórház igazgatóját és legjobb járványügyi szakembereit. Össze kell hívni valamennyi fővárosi praktizáló háziorvost és a szakmával valamennyi lehetséges módon, és szinten, kreatív új helyszíneket és eseményeket kitalálva, rendszeres konzultációkat kell szervezni.

Barátsággal,
Demszky Gábor
(Budapest hajdanvolt főpolgármestere)”

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Demszky Gábor: nálam jobban kevesen ismerik Orbán Viktort, mint “keresztapát”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük