Diktátor a kivégzőosztag előtt – Nicolae Ceaușescu dicstelen halála

Az egyik streaming szolgáltató választékában van egy sorozat, amely a ceaușescui Románia egyik kémfőnékéről szól, aki a „szabadságot választja” a hanyatló nyugaton. A fiatalok közül a legtöbben már azt sem tudják, ki is volt az Nicolae Ceaușescu. Lássuk!

A sötétségből a fénybe

1965 és 1989 között volt Románia vezetője, a 20. század egyik leghírhedtebb diktátora. Nicolae 1918-ban született szegényparaszti családban, szülei mindketten analfabéták voltak. A kilenc gyermek közül ő volt a legidősebb, apja cipész volt. Ceaușescu az évek során  a Román Kommunista Párton keresztül jutott hatalomra. Ő és családja hamarosan fényűző életmódjukról váltak ismertté világszerte.

A diktátor és családja, a totális diktatúra megvalósítása mellett, valamint a népet óriási besúgóhálózatával féken tartó módszere mellett extravagáns életmódjáról volt ismert, amelyhez több luxuslakás, drága autók, magánrepülőgépek és exkluzív nyaralások tartoztak. Emellett a legjobb ételekhez, ruhákhoz és egyéb luxuscikkekhez is hozzájutottak, amelyekről a legtöbb román csak álmodhatott. Az ő időszakában elképzelhetetlen módon virágzott a korrupció, valamint az állami pénzek rendszerszerű elsikkasztása.

Ceaușescu és a család bukása

A diktátor és családja hatalmát végül az 1989-es népfelkelés söpörte el, amelyet többek között a diktátor azon döntése váltott ki, hogy Románia külföldi adósságának törlesztése érdekében megemelte az alapvető termékek árát. Ez a döntés széleskörű elégedetlenséget váltott ki a nép körében, amely már az ő uralma alatt is gazdasági nehézségektől szenvedett. A tiltakozásokra válaszul Ceaușescu erőszakos leszámolást rendelt el, amely több száz tüntető halálát okozta. A gát ekkor már átszakadt és nem volt az a terror, amely megállíthatta volna a nép haragját, így a gyűlölt vezér feleségével Elenával, aki minden döntésében társa volt, a szökést választotta, ám a hajtóvadászat amit indítottak ellene sikerrel járt és 1989 decemberében letartóztatták.

A román diktátort és feleségét rögtönítélő bíróság elé állították

A vád államellenes bűncselekmények sora volt. A tárgyalás mindössze két napig tartott és minden vádpontban bűnösnek találták őket. 1989. december 25-én  kivégzőosztag végezett velük. A  kivégzés után családtagjaikat is sorra letartóztatták és bíróság elé állították, mert maffiaszerűen vettek részt, mint bűnsegédek és olykor tettestársak is  a bűntettekben. Sokakat elítéltek, vagy száműzetésbe kényszerítettek.

Háttér-vázlat

Temesváron, a Tőkés László lelkész parókiájánál 1989. december 15-én kirobbant népfelkelésben 1142-en estek el, és több mint háromezren megsebesültek, a legtöbben – mintegy kilencszázan – azonban a diktátor 22-i elmenekülése, majd 25-i kivégzése után vesztették életüket. A bukaresti igazságszolgáltatás tíz-13 évvel ezelőtt megpróbálta ugyan felkutatni a felelősöket, ám mindössze két tábornokot ítéltek börtönbüntetésre a temesvári események vérbe fojtásáért.