A washingtoni Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders nem közölt részleteket a levél tartalmából, de leszögezte: „a két vezető közötti levélváltások célja, hogy szingapúri csúcstalálkozójuk után előmozdítsák az amerikai-észak-koreai zárónyilatkozatban megfogalmazott kötelezettségvállalásokat”.    

Nagylelkűnek nevezte Trump az észak-koreai vezetőt

Donald Trump csütörtök hajnalban közzétett Twitter-üzenetében utalt Kim Dzsong Un levelére. A mikroblog-bejegyzésben az elnök megköszönte az észak-koreai vezetőnek a koreai háborúban (1950-53) elesett amerikai katonák földi maradványainak visszaadását. „Köszönöm, Kim Dzsong Un úrnak, hogy megtartotta a szavát” – fogalmazott reggeli bejegyzésében Trump, és nagylelkűnek nevezte az észak-koreai vezetőt. Egyúttal jelezte, hogy várja a következő találkozót.

- Hirdetés -

Kim Dzsong Un a június elején Szingapúrban tartott csúcstalálkozón tett ígéretet az elesett amerikai katonák földi maradványainak visszaszolgáltatására. Az 55 koporsó szerdán este érkezett meg a hawaii Pearl Harbornál lévő katonai bázisra.

Újfajta kapcsolatot építenek

A júniusban tartott csúcstalálkozó zárónyilatkozatában szerepelt, hogy felkutatják és átadják egymásnak a hadifogságba esett, vagy eltűnt katonák maradványait. A zárónyilatkozatban Donald Trump és Kim Dzsong Un leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea újfajta kapcsolatok kiépítésén munkálkodik, együttes erővel igyekszik megteremteni a tartós és hosszan tartó békét a Koreai-félszigeten és Phenjan elkötelezi magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett.

Fehér Ház: egyelőre nem lesz újabb csúcs

Szokásos délutáni sajtótájékoztatóján Sarah Huckabee Sanders közölte: Donald Trump válaszlevelet küldött Kim Dzsong Unnak. A levél tartalmáról azonban nem közölt részletet. Hangsúlyozta viszont, hogy bár az amerikai elnök nyitott újabb megbeszélésre, a közeljövőben nincs tervbe véve újabb csúcstalálkozó.

(Forrás: MTI)

Trump szerint erős, jópofa és okos az észak-koreai vezető

Kapcsolódó:

Történelmi kézfogás Szingapúrban

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét