Drámai csapás! Élettelen testek tömege a tengerparton   0 472

halpusztulás

A magyar sajtóban is láthattunk nemrég képes beszámolókat azokról a brit szigetek térségében  teljesen szokatlan több napos téli viharokról, amelyek próbára tették még a flegma briteket is.

Tetemek amerre a szem ellát

A Guardian képes beszámolója most azt is feltárja, hogy a szokatlan, hirtelen lehűlés és a heves hullámzás döbbenetes kárt okozott a tenger gazdag élővilágában. A felvételeken tengeri csillagok, rákok, kagylók és homárok tízezreinek tetemei láthatók. A brit partokon több helyen (Holderness, Kent, Norfolk) is szembesülnek a helyi lakosok ilyen iszonyatos látvánnyal.

(A Guardian döbbenetes videója)

A közvetlen ok a tenger vizének gyors, több Celsius-fokos lehűlése: a védekezni képtelen állatfajok egyedei számára ettől lemerevedtek, lebénultak, és a heves hullámzás játékszereivé váltak. A pusztító víztömeg a szó szoros értelmében tömegesen partra verte a tenger gazdag élővilágának legkiszolgáltatottabb lényeit.

A partokon heverő állatok óriási többsége már élettelen volt, mire a szakemberek odaérkeztek. Csak a homárok némelyike élte túl az első csapást. Amikor ez kiderült, a még megmenthető példányok felkutatására és életben tartására mentőakciót szerveztek.

A Guardian beszámolója nem tért ki a hatalmas pusztulás közvetett okaira, de az emberi tevékenység egész bolygónkat átalakító hatásai, a klímaváltozás minden bizonyal első helyen szerepel, ha arra a kérdésre keressük a választ, mitől jönnek létre egyre gyakrabban rendkívüli jelenségek, és mire kell még felkészülnünk.

Kapcsolódó

Akár 500 évig is élhetnek a titokzatos grönlandi cápák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 2 =

Most Popular Topics

Editor Picks

Megosztás