Városi kurír
A napi fontos.

Drámai csapás! Élettelen testek tömege a tengerparton  

0 47

A magyar sajtóban is láthattunk nemrég képes beszámolókat azokról a brit szigetek térségében  teljesen szokatlan több napos téli viharokról, amelyek próbára tették még a flegma briteket is.
[mnky_ads id=”10551″]

Tetemek amerre a szem ellát

A Guardian képes beszámolója most azt is feltárja, hogy a szokatlan, hirtelen lehűlés és a heves hullámzás döbbenetes kárt okozott a tenger gazdag élővilágában. A felvételeken tengeri csillagok, rákok, kagylók és homárok tízezreinek tetemei láthatók. A brit partokon több helyen (Holderness, Kent, Norfolk) is szembesülnek a helyi lakosok ilyen iszonyatos látvánnyal.
[mnky_ads id=”10552″]

(A Guardian döbbenetes videója)

A közvetlen ok a tenger vizének gyors, több Celsius-fokos lehűlése: a védekezni képtelen állatfajok egyedei számára ettől lemerevedtek, lebénultak, és a heves hullámzás játékszereivé váltak. A pusztító víztömeg a szó szoros értelmében tömegesen partra verte a tenger gazdag élővilágának legkiszolgáltatottabb lényeit.

A partokon heverő állatok óriási többsége már élettelen volt, mire a szakemberek odaérkeztek. Csak a homárok némelyike élte túl az első csapást. Amikor ez kiderült, a még megmenthető példányok felkutatására és életben tartására mentőakciót szerveztek.

A Guardian beszámolója nem tért ki a hatalmas pusztulás közvetett okaira, de az emberi tevékenység egész bolygónkat átalakító hatásai, a klímaváltozás minden bizonyal első helyen szerepel, ha arra a kérdésre keressük a választ, mitől jönnek létre egyre gyakrabban rendkívüli jelenségek, és mire kell még felkészülnünk.

Kapcsolódó

Akár 500 évig is élhetnek a titokzatos grönlandi cápák

[mnky_ads id=”10553″]

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ