Sorting by

×

Nagy a baj! Lassan lekerülnek a polcokról az olcsó élelmiszerek, de mi jön helyettük?

Fel kell készülni, hogy az olcsó élelmiszereket a jó minőségű, de drágább termékek válthatják fel – erről beszélt Raskó György a Spirit FM Aktuál című reggeli rádióműsorában. Az agrárközgazdász szerint semmi jóra nem lehet számítani 2022-ben az élelmiszerárak kapcsán.

Drágulás, drágulás, drágulás!

Jelentősen nő a búza és a kukorica átadási ára, ami a kenyérnél jelentős drágulást idézhet elő. Közben az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentése rámutat: a csirkehús mellett a tojás ára is emelkedett októberben, de a burgonya is drágult.
Hogy mire számíthatunk 2022-ben, arra Raskó György az Aktuálban azt mondta: semmi jóra, mert a takarmány és állattenyésztés is megdrágult. A termelői oldalon nő a nyomás a magas átadási/átvételi árak miatt. Az agrárközgazdász szerint 2022 tavaszán újabb élelmiszer árrobbanás várható, a baromfihoz a sertés drágulása is csatlakozni fog, miután az állomány csökken, de hízlalási költségük nő.

Magyar a magyarnak?

Ezzel összecseng Lázár János kedd reggeli a Portfóliónak adott interjúja:

„Én importellenes vagyok. Amellett érvelek, hogy akár állami beavatkozással, magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért.” Hozzátette azt is, hogy a láncot úgy képzeli el, hogy abban egymásra építve van jelen a magyar termelő, a magyar felvásárló, a magyar feldolgozó, valamint a nagy- és kiskereskedő. Hozzáállását jelzi, miszerint „abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak”.

Ennek kapcsán Raskó György úgy fogalmazott: ez lehetséges, de csak közép- és hosszú távon, mert kormányzati intézkedést lehet hozni egyik napról a másikra, de egy ilyen lánc felépítése hosszabb időt vesz igénybe. Szerinte a külföldi tulajdonban lévő diszkontok sem lennének ennek áldozatai, miután ott gyakran olcsóbban lehet megvenni az élelmiszereket.
A szakember azt is megjegyezte: az EU tagországainak, így Magyarországnak is minden bizonnyal arra kell készülni, hogy „az olcsó élelmiszer végleg eltűnik a kereskedelemből”, helyét a jobb minőségű, de drágább termékek vehetik át, ami nemcsak a luxuscikkekre, de az alapvető élelmiszerekre is vonatkozik. Ennek hátterében az áll részben, hogy a készletek világviszonylatban alacsonyak, és emellé más típusú visszahúzó erő is párosulhat.

A beszélgetés Sprit FM en, ezen a linken hallgatható meg.

Előzmény

Tovább drágulnak az élelmiszerek

 

átver

Egy hozzászólás itt: “Nagy a baj! Lassan lekerülnek a polcokról az olcsó élelmiszerek, de mi jön helyettük?

  • 2021.11.17 - 08:04
    Közvetlen hivatkozás

    Spórolás jön helyettük. Gyerekkoromban csak vasárnap volt hús, húsleves, rántott hús krumplival, hétköznap egyszer főtt étel, valamilyen tészta, pl. grízes, lekváros, smarni, nudli, esetleg kissé híg krumpli- vagy zöldbabfőzelék, tejbegríz, tejberizs, reggelire kakaó vagy tejeskávé vajas vagy zsíros kenyérrel, és alma. Csokit csak születésnapokon, mikuláskor, húsvétkor ettünk/kaptunk. Télen olykor volt füge, narancs, mandarin, nyáron dinnye. Nem haltunk éhen, nem híztunk el. És ha nem fogy a kaja, majd leviszik az árát, ha nem akarják, hogy rájuk romoljon. Vagy komposztálhatják…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.