Elmebeteg kánikula várható

Hihetetlen kánikula vár ránk a következő hétre. Akik nem teljesen egészségesek, különösen figyeljenek szervezetük jelzéseire, mert ez az idő nemhogy őket, de az egészséges szervezetet is nagyon megviseli.

Vasárnap délután

Fülledt, meleg időben a maximum hőmérséklet néhol már meghaladhatja a 35 fokot. A napsütés mellett egyre többfelé kezdődik erőteljes gomolyképződés. Élénk, időről-időre megerősödő, majd mérséklődő délies szél fúj.

Késő délutántól, estétől, elszórtan kialakulhatnak zivatargócok, köztük heves, felhőszakadással, jégveréssel kísért zivatargóc is lehet. Eleinte a Dunántúlon és a középső országrészben valószínűbbek, majd éjjel kelet, északkelet felé mozog a labilis, zivatarokat adó légtömeg.

A Duna-Tisza közének északi térségében és az északkeleti országrészben hajnalban is lehetnek zivatargócok.

Hétfőn hajnalban, reggel

Még lehetnek ritkuló, elgyengülő záporok, zivatarok a Dunától keletre, északkeletre eső térségben. Másutt szakadozott, vékony felhőzet melletti napsütéssel indul a nap. Délelőtt keleten is eloszló felhőzet lesz jellemző, országszerte kisüt a nap, de változó, gyenge vagy mérsékelt felhősödések is előfordulnak.

Estére ismét szaporodó gomolyfelhőzet várható. Előreláthatólag a késő esti órákban zivatargócok is előfordulnak szórványosan, nagyobb eséllyel az ország északkeletii negyedén. Mérsékelt, a déli országrészben élénkebb déli szél fúj, illetve zivatarok környezetében lehet átmenetileg erős légmozgás. Fülledt, meleg idő lesz, egyre több helyen marad nehezen viselhető tartományban (>27 fok) a nappali középhőmérséklet.

Éjjel eleinte még lehetnek zivatarok az északkeleti megyékben, majd hajnalra ott is csökken a zivatarhajlam. A középső és déli országrészben csökkenő felhőzet melletti csillagfényes, nyugodt éjszaka valószínű.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • vasárnap délután +31 – +36,
  • hétfő reggel +17 – +20,
  • hétfő délután +30 – +37,
  • kedd reggel +18 – +22 fok körül alakul.

Tovább is tart a kánikula

– Kedden meg-megélénkülő, a keleti térségben olykor erős lökésekkel is kísért délnyugati szél mellett, további melegedés várható. Változó fátyol- és gomolyfelhőzet melletti napsütés lesz jellemző. Az esti órákban, illetve éjjel, elsősorban északnyugaton, északon alakulhatnak ki zivatarok. Másutt nem valószínű csapadék.

– Szerdán erősödő, keleten mérsékeltebb délnyugati szélben fokozódik a hőség. Napos idő ígérkezik jelentéktelen felhősödésekkel, csapadék nélkül.

– Csütörtökön mérsékelt légmozgás mellett folytatódik a nehezen viselhető fülledt, meleg idő. Napsütésre, este, éjjel, északon zivatargócokra van kilátás.

– Péntekre, illetve a jövő hétvégére körvonalazódik egy északnyugat felől érkező, hullámzó hidegfront. Hatása egyelőre nehezen előrejelezhető, most az a legvalószínűbb, hogy északira forduló, meg-megerősödő szél, szórványosan kialakuló heves zivatarok, illetve kezdetben nyugaton, majd vasárnapra már keleten is mérséklődő meleg jelzik útját (csak mérséklődik a hőség). Eumet.

Biometeorológia

Hétfőn kezd ismét nehezen viselhetővé válni a fülledtség és a meleg. Élettani szempontból újból a tartós hőség okozta hatásokra kell készülnünk: fáradékonyság, álmosságérzet, ingerlékenység jelentkezhet.

A szív és érrendszeri betegeknél a tünetek fokozódása várható. Szívritmuszavar, nehézlégzés jelentkezhet a szívelégtelenség tüneteként a tüdőben és az alsó végtagokban folyadék szaporodhat fel.

A hőségre szervezetünk fokozott izzadással reagál, mely során sok folyadékot veszítünk. Ennek a megfelelő pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell. A víz mellett az izzadással elveszített ionokat és nyomelemeket is pótolni kell.

A csapvíz, ásványvíz mellett a gyümölcsök, zöldségek is alkalmasak a folyadék megfelelő pótlására ezek ugyanis a szervezet számára ugyan csak kis mennyiségben, de feltétlen szükséges vitamonikat, sókat (pl. kálium) és nyomelemeket (pl. cink) tartalmaznak.

Kapcsolódó

 

kánikula

3 thoughts on “Elmebeteg kánikula várható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük