Feljelentik a líbiai parti őrséget, mert a tengeren hagyták a menekülteket

A Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) szombaton gondatlan emberölés és elmulasztott segítségnyújtás miatt feljelentette a panamai zászló alatt hajózó Triades kereskedelmi hajó kapitányát és a líbiai parti őrséget a spanyol rendőrségen, miután az NGO mentőhajója, fedélzetén egy kameruni nővel – aki csodával határos módon túlélt egy tengeri balesetet –, illetve két migráns holttestével kikötött Palma de Mallorcán.

A Proactiva Twitter-üzenetben közölte, hogy a Palma de Mallorca-i bíróságon indítana pert.

Magukra hagyták a tengeren a menekülteket, feljelenik a parti őrséget is

A szervezet azzal vádolta a líbiai parti őrséget, hogy a három embert sorsára hagyta a tengeren, mert nem akartak visszatérni több mint 160 kimentett társukkal együtt Líbiába. A parti őrség szóvivője tagadta ezt, szerinte mindenkit megmentettek a 165 tagú csoportból. A civilszervezet továbbá azt állította, hogy egy kereskedelmi hajó legénysége annak ellenére, hogy észrevette a migránsok gumicsónakjának maradványait, elmulasztotta a segítségnyújtást.

Oscar Camps, az Proactiva Open Arms alapítója egy sajtótájékoztatón elmondta:

“Panaszt tettünk a Triades (kereskedelmi hajó) kapitánya ellen gondatlan emberölés és elmulasztott segítségnyújtás miatt, s így teszünk a líbiai járőrhajó kapitánya ellen is”.

A Reuters brit hírügynökségnek egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépnie a Triades kapitányával, mert a hajó jelenleg a líbiai Miszráta kikötőjében horgonyoz.

“Nem volt egy kéjutazás, de a tenger szerencsére nyugodt volt” – mondta Riccardo Gatti, az NGO egyik szóvivője, aki egyben a Palma de Mallorcán kikötött mentőhajó kapitánya is. Mint mondta, a túlélőt kórházba szállították, nagy megrázkódtatás érte, de fizikai értelemben lassan kezd felépülni.

A kiszáradás tüneteit mutató kameruni nőt kedden emelte fedélzetére az Astral nevű mentőhajó, és akkor már jó ideje sodródott a tengeren egy gumicsónakban. Másnap a nőn kívül még két holttestet is kiemeltek a vízből.

Annak ellenére, hogy a római kormány illegális bevándorlással szembeni kemény fellépése miatt a civilszervezetek mentőhajói nem köthetnek ki Olaszországban menekültekkel a fedélzetükön, az Astralnak engedélyezték, hogy befusson Catania kikötőjébe. A Proactiva Open Arms ugyanakkor úgy döntött, hogy hajója inkább a spanyol partok felé veszi az irányt, részben a római kormány menekültekkel szembeni ellenséges magatartása miatt, másrészt azért, mert az olasz hatóságok csak a hajótöröttet akarták átvenni, a két holttestet nem.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Az olasz belügyminiszter kitiltja a civil mentőhajókat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük