Élő közvetítés a Fidesz homofób törvényjavaslata elleni tüntetésről – “Propagandatörvény helyett felvilágosítást”!

Több civil szervezet – egyebek mellett az Amnesty International, a Budapest Pride, a Magyar LMBT Szövetség, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Magyar Helsinki Bizottság – szervezett demonstrációt a budapesti Kossuth térre a kormány melegeket hátrányosan megkülönböztető törvényjavaslata ellen. A Magyar Hang tudósítása.

19:37 – „Gonosz törvény”

A szervezők szerint 10 ezren vesznek részt a tüntetésen, Vig Dávid pedig megköszönte, hogy ennyien kiálltak a „gonosz törvény” ellen. A demonstrálók a tüntetés végén aláírták az ebből az alkalomból készített molinót. „Nem hagyjuk!” – üzenték a kormánynak.

19:30 – Üzentek Ádernek, ne írja alá

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarországtól arra kérte a tüntetőket, hogy a demonstráció végével mindenki menjen békésen haza és írjon egy e-mailt az országgyűlési képviselőjének.

Hogy valami mással szórakozzanak, ne a másik életével

– mondta.

Keressétek meg LMBTQI ismerőseiteket és mutassátok ki, hogy szolidárisak vagytok velük

– fogalmazott Dudits Luca, a Háttér Társaság munkatársa. A tüntetés végén felszólították Áder János köztársasági elnököt, hogy ha holnap elfogadják a javaslatot a Parlamentben, akkor ne írja alá a törvényt.

Addig nem nyugszunk, amíg a jogfosztó törvényeket el nem törlik

– mondta Dudits Luca.

19:21 – Több ezer fő tüntet a Kossuth téren

Időközben több ezresre duzzadt a résztvevők száma, a kormánynak üzenve azt skandálják, hogy „nem hagyjuk”.

19:15 – Nyáry Krisztián: Nem vagyok nagy tüntető, de most itt kell lenni

Nyáry Krisztián író a helyszínen a Magyar Hangnak azt mondta, hogy liberális, az identitások szabadságában hisz és kiáll a szabadságért. Egyben szolidáris azokkal, akiket fenyegetnek. – Nem vagyok egy nagy tüntető, de most itt kell lenni – fogalmazott.

19:10 – A kormány előírná, kit kell szeretni

A család az család – kezdte beszédét Pál Marci, #acsaladazcsalad, Szivárványcsaládokért Alapítvány, aki szerint egy normális világban most nem kellene színpadon állnia, hanem a gyerekével és a férjével kellene lennie egy átdolgozott nap után. Egy normális helyzetben egy politikusnak sem jutna eszébe összemosni a pedofilokat azokkal, akiknek mindössze annyi a bűnük: nem azt szeretik, akit a kormány szerint kellene – mondta. Ha nem lehet megfelelő felvilágosító órákat tartani, akkor többet fogják azokat zaklatni azokat, akik szivárványcsaládban élnek – mint az én kisfiamat – tette hozzá.

19:09 – A sokszínű valóságot kellene az iskolákban is megmutatni

Hálásan kapcsolódtunk minden pedagógusra, aki hozzánk szólt, vagy aki a mi szemünkön keresztül látta világot. A sokszínű valóságot – mondta Székely Kriszta, színházrendező, tanár. Szerinte nagyszerű lett volna, ha az iskolában ahelyett, hogy férfi és női nemiszerveket ábrázoló mágneseket tologattak volna egymás felé szexuális felvilágosítás címén, inkább arról beszéltek volna: a két ember közötti kapcsolat a kommunikáción és odafigyelésen nyugszik – mondta.

18:58 – Név a személyimben, de nem én vagyok

Erdős Erik Robi, a Prizma Transznemű Közösség szervezője első előbújásának történetét mesélte el. 2018-ban a Budapest Pride-ra látogatott el, ahol segítséget kért transzíciójához. Odalépett az egyik résztvevőhöz, aki történetesen a Prizma Transznemű Közösség egyik munkatársa volt. – Örömöm nem tartott sokáig, mert azon a felvonuláson olyan beszédek hangzottak el, amelyek szerint a hivatalos nem- és névváltoztatás joggyakorlata szünetel. Azt ígérték lesz valamilyen megoldás, de azóta sem született megoldás, azóta sem tudtam megváltoztatni a nevemet és a nememet a hivatalos papírokon, tévesen szerepelnek rajta – mondta. Szerinte az oktatásban a valóságról kellene beszélni, ennek pedig része a homoszexualitás és a transzneműség is. Ha az érintetteket kirekesztik még többen lesznek depressziósok és még többen lesznek öngyilkosok – fogalmazott.

– Nem vagyunk pedofilok, ugyanúgy emberek vagyunk és békében szeretnénk élni ebben az országban.

18:47 – Tönkre teszik a szivárványcsaládok életét

Levelet írtam Selmeczi Gabriella fideszes politikusnak, aki családi barátunk volt és gyerekként még elfogadóként tekintettem rá, olyasvalakire, aki mellett biztonságban éreztem magam – mondta Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja. Szerinte 8-10 százalék tartozhat az LMBTQI közösséghez, azaz a kormánypártok tagjai között is vannak érintettek. – Politikai nyereségvágyból kockára teszik gyerekek és családok életét, erre nincsenek szavak – mondta.

fotó: Európa Oarlament 2021.06.14.

18:37 – Meg kell védeni a gyerekeket, de tőletek!

– Igen a gyerekeket meg kell védeni, de tőletek – üzente a fideszes politikusoknak Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottságtól. Felidézte, hogy kollégiumi éveit megkeserítette mássága, évfolyamtársai ugyanis nem fogadták őt el, kirekesztettők őt. Úgy vélte, minden bántalmazott gyerek, amely a transzfób és a homofób gyűlölet miatt nem mer segítséget kérni, az a fideszes politikusok miatt kerül majd rossz helyzetbe. – A melegek és a trnaszok üldözése nem csak minket bánt, hanem mindenkit, ez ugyanis a családokat, a társadalom szövetét szakítja szét – fogalmazott.

18:14 – Óriási felháborodás

Több mint 65 ezren írták alá azt a 10 civil szervezet közreműködésével indított petíciót, amely a Fidesz által benyújtott homofób törvénymódosító javaslat ellen szól.

18:09 – Szomszédok csak este 10 után

Korábban már az RTL Klub Magyarország is közleményben tiltakozott a tervek ellen. Mint írták, ha ezt a törvényt a jelen formájában fogadják el, csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliot, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

– Tiltakozunk a nyilvánosság korlátozása ellen, kiállunk az alapvető emberi jogokért. Az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket – írta az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

18:08 – A Jobbikon kívül nem szavazzák meg az ellenzéki pártok

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is jelezte, hogy a holnapi szavazást bojkottálják és nem szavazzák meg a Fidesz törvényjavaslatát. „Semmilyen szinten sem lehet támogatni azt, hogy a Fidesz bűncselekményekkel mossa össze az emberek nemi identitását” – írta közös közleményében az MSZP, az LMP és a Párbeszéd.

A Jobbik viszont megszavazza a törvényt. Azt ígérik, hogy a választások után majd kiveszik a törvényből „a témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket”.

Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők sem vesznek részt a szavazáson.

18:04 – Érkeznek az emberek

A gyülekező 18:30-ig tart, de már most kezd megtelni a Kossuth tér.

18:00 – A kormány szándékosan összemossa a pedofíliát a homoszexualitással

Hétfő este 6-kor azért tüntetünk a Parlament előtt, mert a kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak – írták felhívásukban a szervezők.

Álláspontjuk szerint a kormány ezzel a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.

17:55 – A Fidesz orosz mintára alkotott homofób javaslata

Tilos a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás népszerűsítése – egyebek mellett ezt írnák még bele fideszes képviselők a parlament előtt fekvő, a pedofil bűncselekmények szigorúbb büntetéséről szóló jogszabályba. Egyúttal azt is kimondanák, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás sem irányulhat a nem megváltoztatására.

A javaslat szerint: „tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

Az új szabályok rögzítenék azt is, hogy a jövőben a tévék is csak tizennyolc év felettieknek ajánlhatják az ilyen tartamú filmeket, műsorokat, a Médiatanács pedig köteles lenne kérni azon tagállam intézkedését, amelynek joghatósága alá tartozik a szabályt megsértő médiaszolgáltató.

Az MTI beszámolója szerint az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmaz előírásokat a módosító csomag. Kimondanák, hogy a felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak népszerűsítésére. Felvilágosítást eleve az intézmény pedagógusain kívül csak olyanok személyek vagy szervezetek tarthatnának, amelyek szerepelnek egy hivatalos, folyamatosan frissülő nyilvántartásban. Ennek részletszabályait az emberi erőforrások minisztere dolgozza ki rendeletben. A kormánypárti képviselők ezt azzal indokolták, hogy „egyes szervezetek képviselői ezeken a foglalkozásokon (…) érzékenyítő programnak nevezett tevékenységgel kívánják befolyásolni a gyermekek szexuális fejlődését”.

Az a szövegből egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mit is jelent a homoszexualitást és a nemváltoztatás népszerűsítése, annak tényszerű bemutatása vajon már ebbe a körbe esik-e.

A cikk frissül!

VIA Magyar Hang

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük