"Érmes a magyar honvédség a kimenekítettek számában" - Akkor miért hagyták abba 2 nappal előbb a ténykedésüket? - Városi Kurír

Sorting by

×

“Érmes a magyar honvédség a kimenekítettek számában” – Akkor miért hagyták abba 2 nappal előbb a ténykedésüket?

Szerda éjjel landolt Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség két utasszállító repülőgépe, amellyel hazatért az afganisztáni kimenekítési feladatokban részt vevő valamennyi magyar katona. A Magyar Honvédség evakuálási műveletének részleteiről csütörtökön 9 órakor Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka tartott rendkívüli sajtótájékoztatót.

Hirdetés

Miért jöttek 2 nappal előbb haza?

Benkő: a magyar katonák 540 főt menekítettek ki Afganisztánból…

Benkő Tibor rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország 2003-ban csatlakozott az afganisztáni misszióhoz, hogy egy élhetőbb világot teremtsenek az ott élőknek. A honvédelmi miniszter szerint a káosz és az áldatlan állapotok az amerikaiak miatt alakult ki. A honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány célkitűzése az volt, hogy magyar állampolgár ne maradjon Kabulban.

A feladatot 17-én kapta a tárca. A honvédség Airbus A319-es repülőgépei augusztus 19-én repültek az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztánba, Bukharába. Benkő rendkívüli sajtótájékoztatóján az afganisztáni kimenekítéssel kapcsolatban azt mondta,

amint meg tudtak tölteni egy repülőgépet, hazahozták őket Üzbegisztánból.

A katonák 540 főt menekítettek ki

Magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat. Azokat a magyar állampolgárokat, akik el akarták hagyni az országot, azok 100 százalékát ki tudták menekíteni. Összesen 57 afgán családot szállítottak Magyarországra.

A kint töltött hét nap alatt az Airbusok 14-szer tették meg az Afganisztán-Üzbegisztán utat.

Ruszin-Szendi Romulusz szerint a Magyar Honvédség történelmet írt. A Magyar Honvédség parancsnoka, mint mondta: leszállást követően nagyjából 30 percet maradhatott a gép a kabuli repülőtéren, ez idő alatt kellett ellenőrizniük a menekülteket. A parancsnok szerint

volt olyan gép, ahol a menekült bombát szerelt fel a mellékhelyiségben, ez a magyar gépeknél nem fordult elő.

“Érmes a honvédség a kimenekítettek számában”

Egy beléptetési rendszer volt a kabuli repülőtéren, a parancsnok elmondása szerint a katonáknak alternatív megoldásokat kellett keresniük, azonban részleteket nem árult el.

A gépek nem kapcsolhattak ki, ez óriási igénybevételt jelentett a repülőgépeknek. 60-70 embert tudtak kihozni egy körben.

A különleges műveleti osztag egy része folyamatosan Kabulban tartózkodott, amíg a repülőgépek úton voltak, az ő feladatuk az volt, hogy megtalálják azokat az embereket, akiket ki kell menekíteni. Hozzátette:

ha megnézünk más nemzeteket, érmes a Magyar Honvédség a kimenekítettek számában.

 

honvédség

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.08.27 - 08:19
  Közvetlen hivatkozás

  Dicsérem a katonainkat, a honvéség vezetőit.
  Teljesen nem vagyok tajékozot.
  Szégyen az USÁ-ra ahogy kezelték ezt a dolgott.
  Ezt láttam a vietnami kivonulás meneküléskor is.
  Szégyen a fejlett államoknak !

  Válasz
 • 2021.08.29 - 20:49
  Közvetlen hivatkozás

  A magyar katonaság semmit nem tett és most magukat fényezik hányinger mind mint OV és mocskos bandája, ha valaki nem tudná a magyar embereket holland katonák mentették ki, olvassatok utána, szánalmas ez az uj Ruszin hazudozó is

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.