Európa Tanács: kínozzák a menekülteket a magyar rendőrök

Ütések, rúgások, gumibotozás, kutyaharapás. Több menekült szerint ezt kapja a magyar rendőröktől, aki átlépi a határkerítést. Az Európa Tanács egyik testületének jelentése szerint a menekültek kockázatnak vannak kitéve, fizikai és lelki bántalmazás érheti őket.

Európa Tanács Kínzás Elleni Bizottsága (CPT) felszólítja a magyar hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják felül a külföldi menedékkérők fogva tartására vonatkozó politikájukat, és vessenek véget a kísérő nélküli gyerekek bezárásának a tranzitzónákba. Javasolja továbbá, hogy hagyjanak fel a Szerbiába történő kitoloncolások gyakorlatával.

Az Európa Tanács illetékesei tavaly októberben tettek hatnapos látogatást a röszkei és a tompai tranzitzónákban. A határ szerbiai oldalán interjúkat készítettek azokkal az emberekkel, akiket nem sokkal korábban a magyar rendőrök tereltek vissza Szerbiába.

A menekülteken megvizsgált sérülések és elmondások alapján a legtöbben ütéseket és rúgásokat szenvedtek el, több jel mutat gumibot és paprika spray használatára, illetve kutyaharapásra is.

  • Egy menekült beszámolója szerint a rendőrök leütötték, majd hason és a jobb bordáin többször megrúgták.
  • Egy másik menekült állítása szerint a rendőrök arcon ütötték.
  • Volt, aki arról számolt be, hogy egy rendőrkutya megharapta a bal felkarját. Az orvosi vizsgálat az említett területen kutyaharapásra utaló, lyukacsos sérülést talált.
  • Egy következő beszámolóban az szerepel, hogy miután egy menekült átjutott a határkerítésen, hosszú percig ütötték a rendőrök. Mind a delegáció orvosa, mind egy szerb orvos sérülései alapján arra jutott, hogy megverték.
  • Egy 14 és egy 16 éves menekültet bezártak egy szobába étel és ital nélkül öt órára. Miután szabadon engedték őket, paprika spray-vel fújták arcon őket, majd néhány rúgást is kaptak. Egyiknek a telefonját is összetörték, majd megfenyegették, hogy levágják az ujját.

A bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen, hogy megszűnjenek a leírt jelenségek és a rendőrök tisztességesen és emberségesen bánjanak a menekültekkel.

A magyar kormány látszólag részletgazdag választ küldött a CPT-nek, ami azzal kezdődik, hogy „a jelentés nagy számban tartalmaz a tényekkel ellentétes megállapításokat, amely szakmai helyett politikai jellegűvé teszi azt”. A kormány szerint a rendőrök minden jogszabályt betartanak, a menekültek pedig talán inkább egymást verik, onnan a sérülések.

(Forrás: hvg.hu, Népszava)

Kapcsolódó:

Határtalan embertelenség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük