Az Európai Bizottság szerint, lemaradtunk mint a borravaló - Városi Kurír

Sorting by

×

Az Európai Bizottság szerint, lemaradtunk mint a borravaló

Az Európai Bizottság leújabb országjelentése szerint a magyar gazdaság termelékenységének lemaradását a 2010-es években nagyrészt az okozta, hogy lelassult az erőforrások hatékonyabb vállalkozásokhoz irányítása.

Hirdetés

Elcsatornázott pénzek

Vagyis a kormányzati beavatkozások következtében az uniós és hazai támogatások nem az arra érdemes, versenyképes cégekhez, hanem a NER-hez, a kormányközeli vállalkozókhoz kerültek, akik azt nem tudták hatékonyan felhasználni. Épp ezért a magyar gazdaságnak jót tenne a nagyobb és szabad verseny. Ám ez pont ellentétes a kormány gazdaságpolitikájával, vagyis a “nemzeti tőkés osztály” létrehozásával. Az Orbán-kabinet célja ugyanis nem a hatékonyság vagy a verseny, hanem a hazai tulajdon növelése. Ezt a célt szolgálták az elmúlt évek során a kormányzati beavatkozások például a bankszektorban, az energetikában, a biztosítási piacon. Most pedig az élelmiszer-kiskereskedelemre és az építőanyag-ipar kerülhet sorra. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezt a két ágazatot emelte ki, mint ahol a kormány a következő években 50 százalék fölé szeretné emelni a “nemzeti tulajdont”.

Magyarok vagyunk, csak semmi innováció

A belterjes támogatásokon túl a magyar gazdaság versenyképtelenségnek másik oka, hogy európai versenytársaikkal összehasonlítva a magyar vállalkozásokra kevésbé jellemző az innováció vagy a digitális eljárások alkalmazása. A kis- és középvállalkozásoknak csak a harmada vesz igénybe legalább háromféle informatikai megoldást, szemben az 55 százalékos uniós átlaggal. Az Európai Bizottság megjegyzi, hogy Magyarország az innovációs eredmények alapján a lemaradók közé tartozik, a magyar gazdaság ebbéli teljesítménye az uniós átlaghoz képest csökken. Alacsony képességeink egyik oka a munkaerő nem megfelelő képzettsége, az oktatási rendszer gyenge teljesítménye.

A teljes cikket olvassa el a Népszaván!

A Városi Kurír költői kérdése: Mit szól ehez nagy tudású Prragh László? 

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.