Ezt nevezzük mi őszenek – áztatóesők országszerte

Vasárnap kelet felé mozog az esőket, zivatarokat adó csapadékmező. Hajnalban már eléri a heves záporokat, zivatarokat adó csapadékmező a középső országrészt, illetve a Tisza vonalát, miközben nyugat felől már tisztulni kezd az ég. Sokfelé áztatóesők.

Utána azonban!

Délelőtt, nyugat felől egyre nagyobb területen süt ki a nap, miközben a keleti országrészben még záporokra, néhol egy-egy zivatarra kell számítani. Délután keleten is csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A késő délutáni, esti órákban már csak a keleti határvidék térségében valószínű elszórtan zápor, zivatar előfordulása.

Eleinte még erős, gyakran viharos, délután mérséklődő déli szél fúj. Csökken a hőmérséklet, de így is az évszakos átlagnál enyhébb idő várható.

Éjszaka az ország túlnyomó részén gyengén felhős, csillagfényes idő lesz jellemző gyenge vagy mérsékelt légmozgással. A keleti, északkeleti térségben lehet még ekkor is több felhő, illetve alakulhat ki elszórtan eső. Hajnalban ismét élénkülő déli szél támad.

Holnap?

Hétfőn ismét erős déli szél támad. Változóan, időről-időre erősen felhős időre van kilátás átmeneti napos időszakokkal. Elszórtan, főként az ország keleti és északi felén és többnyire a délutáni időszakban zápor, zivatar is kialakulhat. Marad a megszokottnál enyhébb idő.

Éjszaka, nyugaton gyengén felhős-csillagfényes, míg keleten zömében erősen felhős idő ígérkezik. Ott kezdetben még lehetnek szórványosan esők, majd csökken a csapadékhajlam. Legyengül a légmozgás.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

vasárnap reggel nyugaton 12, délkeleten 18,

vasárnap délután északon 21, délen 25,

hétfő reggel nyugaton 11, délkeleten 17,

hétfő délután északnyugaton 21, délkeleten 25 fok körül alakul.

Ilyen lesz a (nagyon) közeljövő

Kedden már szélcsendes időre van kilátás. A nyugati térségben napos, keleten felhős idő ígérkezik. A keleti határvidék térségében eshet időszakosan eső is.

Szerdán ismét felhősebb idő a valószínűbb. Nyugat, délnyugat felől terjeszkedő, szórványosan esőket, záporokat adó csapadékmező érkezése körvonalazódik. Estétől erősödő északi szél támadhat.

Csütörtökön egy északnyugati széllel érkező hidegfront kisöpörheti a térségben lévő nedves, labilis légtömeget. Nyugaton kisüthet a nap, keleten még felhős időre, elszórtan esőkre van most kilátás.

Péntektől – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – nyugodtabb légköri helyzet, csapadék- és frontmentes, szélcsendes, változóan napos-fátyolfelhős, reggelenként párás idő alakulhat ki.

Orvosmeteorológia

Ma sem kíméli az időjárás a légköri változásokra érzékenyeket. Az erős szél hatása lehet, ha ingerlékenyebbek, kimerültebbek vagyunk a szokásosnál, illetve jelentkezhet fejfájás, szédülés, fáradékonyság a migrénben szenvedők panaszai fokozódhatnak. Ugyan már nem nyárias a hőmérséklet, de még mindig az évszakos átlagnál enyhébb idő és napsütés ígérkezik. Érdemes kihasználni a napfényt, hiszen a téli félévben jóval kevesebb jut belőle, pedig az egészséges és erős immunrendszer fenntartásához elengedhetetlen D-vitamin kialakulásához szükségünk van UV sugárzásra.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük