Farkas Flórián és a köddé vált uniós pénzek, avagy miért nem jutott munkához egyetlen cigány ember sem az EU-s projekt segítségével

Különös figurája a magyar politikai életnek Farkas Flórián a Lungo Drom elnöke. Életében számos tisztázatlan ügy van, amelyek ma már a feledés jótékony homályába merültek. Egyébként sem az eszéért tartja a Fidesz, tökmindegy, hogy esetleg börtönben végezte el a nyolc általánost, fideszes karrierje szempontjából édes mindegy, van e diplomája.

Ha a második Fidesz kormányban érettségivel is lehetett a színvonalat emelni,

akkor kit érdekel, a roma szervezet vezetője mikor és hol végezte felsőfokú tanulmányait.
Orbánnak nem gondolkodó emberekre, hanem őt mindenben kiszolgáló alattvalókra, vazallusokra van szüksége. A gazdag életúttal rendelkező volt miniszterelnöki megbízott, hűséges pártkatona, aki nem hagyja, hogy netán a saját “gondolatai” megzavarják. Persze a magához való esze megvan, hisz a Fidesz előtt a szocik hátsójába bújt. Akik abból az időszakból ismerték, úgy vélik, hogy a 98′-as választás után azért a Fideszben találta meg az eszményi partnert, -akik segítségével a bugyellárisát is megtöltheti- mert Horn Gyula nem tette fel az MSZP országos listájára, nem lett belőle parlamenti képviselő.

A Fidesznek jól jött Farkas és az általa vezetett roma szervezet

Az utóbbi több mint húsz év alatt, a Lungo Drom a romák helyzetének a jobbításáért szinte semmit sem tett, a vezetők el voltak foglalva saját magukkal. Köteteket lehetne írni a körülöttük keringő botrányokról. A szervezet és a vezetője számára, 2010 után köszöntött be az igazi aranykor. Farkas Flórián pénz közelbe került, mint később kiderült, varázslói képességekkel is rendelkezik.

Sok fontos és más által el nem látható tisztsége mellett,

Farkas Flóriánt 2011-ben megválasztották az Országos Roma Önkormányzat /akkor még: OCÖ/ elnökének. Így gyakorlatilag egy személyben rendelkezhetett a roma pénzekkel. Éles ésszel, létrehozta a “Híd a munka világába” Munkaerőszervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezetet, melyet, 2014. április 24-én jegyeztek be. A szövetkezet fő tevékenységi területe a romák munkába állásának a segítése lett – volna.

A hanyatlónak mondott nyugat /értsd. Brüsszel/ jelentős támogatást biztosított a magyar kormánynak,

a többszörösen hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű emberek -döntően romák- felzárkóztatására, a munka világába történő visszavezetésére. /un. TÁMOP program/. Az emberinek hazudott minisztérium, a roma önkormányzattal kezdetben közel 5 milliárdos projekt elindításában állapodott meg. /Később az ESZOSZ ügy is azt valószínűsítette, hogy ezek a foglalkozási szövetkezetek pénzszivattyúként működhettek. /A támogatás összegét -mikor kiderült, hogy az eredeti célból semmi sem valósult meg, a kormány -2015.szeptember 30 -ai hatállyal- 2,47 milliárd forinttal csökkentette.

Magyar csodának is mondható,

hogy az uniós forrásokból egyetlen roma ember nem jutott munkához, nem lett jobb az élete. Viszont a szövetkezet vezetése nem volt szűkmarkú önmagával szemben. Irodát vásároltak a Gellért-hegyen, százmilliókat vertek el irodai bútorokra, számítástechnikai eszközökre. Jutott a pénzből bőségesen a Farkashoz közelálló kliensek bérére, egyéb – mondjuk így- juttatásaira is. A minisztérium végül 2016 februárjában a szabálytalanságok miatt felmondta a botrányos szerződést, egyben a felhasznált összeg -1,6 milliárd forint- visszafizetésére kötelezte a roma önkormányzatot.

A befuccsolt program körüli gyanús pénzköltések

miatt költségvetési csalás alapos gyanúja miatt jelenleg is nyomozott a NAV; majd 2017 elején bekapcsolódott a felderítésbe, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt a Budapesti Rendőr -főkapitányság is. A nyomozás lassan haladt, ahogyan már megszokhattuk fideszes érintettség esetén. Vádat még senki ellen sem emeltek, a roma önkormányzat időközben leköszönt elnökét az egykori Fidesz tag főügyész, eddig nem kérte ki a parlamenttől.

A Fidesznek és személy szerint Orbán Viktornak fontos Farkas személye

Szükség lehet a roma vezetőkkel fennálló személyes -és egyes vélekedések szerint- némi apróval is alátámasztott nexusára. A választásokon számolnak a romák szavazataival, ezeket eddig a volt miniszterelnöki biztos eddig hozta a pártjának. Ezért a miniszterelnököt nem érdekli, milyen pöttyök vannak Farkas múltjában, hova tűnt el a több mint másfél milliárd forint. Tudja jól, a Farkashoz hasonló percemberék lojalitására mindenkor számíthat, hűségesek ahhoz a kézhez, amely “eteti “őket. Valószínűleg igen magas helyről lassíthatják a nyomozást, akadályozzák meg, hogy a eltékozolt pénzekért a Lungo Drom elnökének a felelősségét vizsgálják a hatóságok. Orbán szerint, az elvert pénz a roma szervezet belügye:

“A cigány közösség maga dönti el mit gondol erről, mi pedig elfogadjuk, az ő véleményüket. A Lungo Drommal való együttműködést sikeresnek ítélem és folytatandó.”

Farkas Flórián ott díszeleg a kétharmadban,

szavát sem hallani, egy mondatot nem mondott még a parlamentben a saját vérei érdekében. A gombot biztos kézzel nyomja, ahogyan mondják, tisztában van azzal, a mi kutyánk kölykeként, még a hűsége a Vár urához töretlen, nem kerülhet kóterbe. Egyszer pedig minden elévül. Ennyit a törvényességről, a jogállamiságról, a törvény előtti egyenlőségről.

Bibó

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük