Felcsúton 88 család imádkozik, hogy ne fagyjanak halálra

Felcsút, a korlátlan lehetőségek falucskája. A falu a kormányfő szíve csücske, saját birtokának tekinti a települést. Kevés miniszterelnök mondhatja el, ha kertjében kiül a budira, akkor a saját maga által, közpénzből építtetett stadion látványában gyönyörködhet, Nemzeti Sporttal a kezében.

Szürreális látvány, de ez a magyar valóság.

Az 1700 lelkes falunak saját NB1-es focicsapata is van, több milliárdért épített stadionnal, amelybe az összes lakos kényelmesen elférne, s még pár ezer hely üresen is maradna.

Dől a pénz a felcsúti utánpótlás alapítványba,

amely célja, hogy játékosokat neveljen az első osztályú csapat számára. Az elmúlt hét évben, közel 20 milliárd tao pénz vándorolt az alapítványba, a cégek további “önkéntes” felajánlásait jótékony homály fedi. A helyi utánpótlás nevelés “hatékonyságát” mutatja, hogy az első osztályú csapat keretébe egy-két akadémista kerül időnként be, a többi játékos összeverbuvált profi. Mivel a csapatnak a mérkőzések jegybevételéből minimális bevétele van – még a pálya füvének a fűtésére sem elég – vajon miből fizetik a játékosokat. Biztos nem Orbán vagyonából.

A falu másik nevezetessége a kisvasút,

amely közel egymilliárdért megépülve, szállítja azt a pár utast, aki naponta jegyet vált. De a jobb napokon még utas sincs, de azért már készülnek a vonal hosszabbítására a tervek.

De említhetnénk a Makovecz tervezte kazánházat is,

amely pár milliárdból megépítve, a stadion és az edzőpályák füvének a fűtését biztosítja. Tavaly októberben pedig ultramodern sportcsarnokot és járulékos létesítményeit adtak át. Ez a „homokozó”, úgy 7 milliárdot kóstált.

Felsorolásunk messze nem teljes, de aki csak ennyit tud a faluról, azt gondolhatja, hogy Felcsúton még a lakosok kerítése is kolbászból van. Annyi közpénz jutott 2010-óta a településre, amiből minden helyi illetőségű, fejedelmi módon élhetne.

A valóság azonban ennél sötétebb.

Néhány kivételezettnek tényleg a Kánaán földjét jelenti Felcsút, de az emberek többségének nincs sok haszna, az ide áramló milliárdokból.

A téli rezsicsökkentésnek szánt 12 ezer forintos egyszeri juttatást még szűk egy évvel ezelőtt kapta meg a lakosság vezetékes gázt használó, vagy távfűtésre csatlakozott része. Azok viszont, akik tűzifát használnak, kimaradtak ebből a juttatásból, éppen ezért a kormány “igyekezett” róluk is gondoskodni és háztartásonként, előzetes igénybejelentés alapján nekik is eljuttatni a 12 ezer forintot.

A kampány hevében tett ígéret teljesítését nem kapkodja el a Fidesz.

Az egyszeri juttatás eredeti határidejét egy évvel eltolták, s 2019 december végéig kapják meg az érintettek az önkormányzattól.

Felcsúton pedig 642 háztartásból 88 jelentkezett az egyszeri támogatásra

– derül ki a település honlapján közzétett tájékoztatóból. Eszerint valamivel több mint egymillió forintot fognak szétosztani tűzifa formájában. Ezért az összegért kicsit több mint 3 mázsa fát kaphatnak majd a háztartásonként az igénylők.

Egy átlagos telet számolva ez a mennyiség egy – két hónapra elég, ha szűkösen is. Zordabb télen, egy hónap alatt eltüzelnek ennyi fát a melegségre vágyó szegények. Mit tegyenek azok a felcsútiak, akiknek most lenne szüksége erre az igen szerény támogatásra? Imádkozzanak, hogy minél rövidebb legyen a tél, s örüljenek annak, hogy a stadion füvének a fűtésére futja az ország pénzéből.

Ha nem cinikus választ akarunk adni,

a saját magunk által feltett kérdésre, akkor csak annyit mondhatunk: pitiségben Orbán verhetetlen, hihetetlen, hogy ennyi blődség ellenére ott trónolhat a magyar királyok egykori székhelyén, a Várban.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük