Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal “BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi “BBB mínusz”-ról.

Az új osztályzat kilátása stabil

Egy héten belül ez a magyar szuverén adósságkötelezettségek második felminősítése. Múlt pénteken a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) szintén egy fokozattal “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról.

Az S&P új magyar osztályzatának kilátása szintén stabil

A Fitch és az S&P lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, “Baa3” besorolással. A Moody’s e besorolása a Fitch és az S&P módszertanában a “BBB mínusz”-nak felel meg.
A magyar besorolásokra immár mindhárom hitelminősítő stabil kilátást tart érvényben.

A múlt heti és a mostani felminősítés előtt a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings egyaránt pozitív kilátást tartott érvényben a magyar szuverén adósbesorolásra, a Moody’s osztályzati kilátása azonban évek óta stabil.
A Fitch már korábban utalást tett a magyar államadós-besorolás idei felminősítésének lehetőségére.
A közép- és kelet-európai térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében a cég felidézte, hogy – a tanulmány bemutatása idején – a régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tartott nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ez “felfelé ható minősítési lendületet ad” a térségnek 2019-ben.

Hitelminősítés: eszik? – isszák?

A befektetésekben a hitelminősítés valamely cég vagy állam hitelképességét fejezi ki a kötvényeire kivetítve. Nem ugyanaz, mint az egyének hitelbírálati minősítése. Hitelminősítő intézetek publikálják, és a befektetők annak megfontolásához használják segédeszközül, mekkora a valószínűsége, hogy az adott hitelfelvevő vissza fogja fizetni a hitelt.

A hitelminősítés az adósság típusú értékpapírok, mint a kötvények befektetői számára készült pénzügyi mutató. A hitelminősítés betűjel-kombinációi a kötvény visszafizetési kockázatainak mértékét foglalják össze.

A hitelminősítés az adósság típusú értékpapírok, mint a kötvények befektetői számára készült pénzügyi mutató.

A hitelminősítés betűjel-kombinációi a kötvény visszafizetési kockázatainak mértékét foglalják össze

A Moody’s a következő betűjeleket használja: Aaa, Aa, A, Baa, Ba, B, Caa, Ca, C. WR azt jelenti, hogy “visszavonva”, NR pedig hogy nem minősített.

A Standard & Poor’s és a Fitch jelei: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D.

Az adósbesorolás pénzügyi fogalom,

amely azt jelenti, hogy egy adott adós, legyen az akár egy ország gazdasága, egy vállalat, vagy akár magánszemély, pontosan milyen szinten áll adósságának törlesztési képességeivel. Az adósosztályzatok jelzik a befektetők számára, hogy egy adott gazdasági egységbe milyen kockázatok vállalása mellett lehet befektetni.

A Fitch Ratings adósbesorolási fokozatai

A Fitch Ratings legrosszabb adósosztályzata a D minősítés, amelynek jelentése default, vagyis magát az államcsődöt jelenti országok esetében. A második legrosszabb kategória a CCC besorolás, amely rendkívüli törlesztési kockázatokat jelent a befektetők számára. Befektetésre nem ajánlott kategória a Fitch meghatározása szerint a B adósbesorolás is. A befektetésre ajánlott kategóriák mind az A besorolásba tartoznak.

Magyarország adósbesorolásai a rendszerváltás óta

Év Fitch Ratings Moody’s Standard and Poor’s
1989 Baa2
1990 Ba1
1991 Ba1
1992 Ba1 BB+
1993 Ba1 BB+
1994 Ba1 BB+
1995 Ba1 BB+
1996 BBB- Ba1 BB+
1997 BBB Baa3 BBB-
1998 BBB Baa3 BBB-
1999 BBB Baa2 BBB
2000 BBB+ Baa1 BBB+
2001 A- A3 A-
2002 A- A1 A-
2003 A- A1 A-
2004 A- A1 A-
2005 BBB+ A1 BBB+
2006 BBB+ A2 BBB+
2007 BBB+ A2 BBB+
2008 BBB A3 BBB
2009 BBB Baa1 BBB-
2010 BBB Baa1 BBB-
2011 BBB Ba1 BB+
2012 BB+ Ba1 BB
2013 BB+ Ba1 BB
2014 BB+ Ba1 BB
2015 BB+ Ba1 BB+
2016 BBB- Baa3 BBB-
2019 BBB Baa3 BBB

forrás

Csillagos ötöst kapott az Európai Unió – magyar olvasat: nekünk köszönheti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük