Figyelem! Vadiúj telefonos csalás!

Ha egy hivatalosnak tűnő hang szól bele a telefonba, szinte mindenki hirtelen elkezd kutatni a fejében, hogy mit véthetett és miként háríthatja el a következményeit. Ezt használja ki a legújabb csaló, aki bármikor megcsörgetheti az Ön számát is.

Első kézből….

A Facebookon hívta fel a figyelmet egy “érintett” a figyelmet egy vadiúj próbálkozásra:

“Úgy tűnik új típusú telefonos csalással volt dolgom, legalábbis a neten nem találtam erről semmit.

  • Csörög a mobilom, véletlen hogy fölveszem, mert nincs számkijelzés. Férfi hang bemutatkozik, tisztázzuk hogy én vagyok én, bemondja a lakcímemet is, pontosítás végett. Mond valami hivatal nevet is, utólag sem jut eszembe mi volt az. Majd közli hogy ma négy órakor nyolcvanvalahányezer forint értékben végrehajtás fog történni a lakásomon. Jó ha otthon vagyok, mert lakatossal jönnek ha nincs otthon senki akkor is bejönnek, fölbecsülnek, visznek. Továbbá lesz egy 17000 forintos eljárási költség is.
  • Nem tudom milyen tartozásról van szó, ő nem mondhatja meg. (Közüzemi, parkolás, ki tudja)
  • Kérdés hogy szeretném-e elkerülni a végrehajtást, ki tudom-e egyenlíteni a mai napon négy óráig a tartozást. Naná.
  • Mondjam a telefonba érthetően a nevemet és nyilatkozzak ilyen értelemben. Megoldható ha van internetes bankolási lehetőségem.
  • Mondom, igen de nem otthon vagyok, ez csak később történhet meg. Mikor leszek otthon? Mondom egy óra múlva, de 12 perc múlva otthon vagyok, mert arra is gyanakszom, hogy esetleg arról akar meggyőződni hogy üres-e a lakás.
  • Egy óra múlva pontosan hív. (Addigra már velem van egyik családtagom, ami komoly támogatást és segítséget jelent, hogy higgadtan lefolytassam a beszélgetést.)
  • A lényeg hogy a megadott számlaszámra azonnal utaljam a meghatározott összeget, majd ha elment az utalás, mondjam be a tranzakció azonosítót. Eljátszom hogy gépnél ülök, bejelentkezve a bankomba. Kicsit húzom az időt, szerencsétlenkedek, majd mondom hogy elment az utalás hétfői teljesítéssel. Kéri a tranzakció azonosítót. Mondok egyet. Ő “frissíti” a rendszert, és láss csodát, már látja is hogy úton van a pénz, tehát “leveheti” a nevemről a végrehajtást.
  • Gondolom hétfőn csalódott lesz, hogy mégsem érkezett meg a pénz, főleg amikor rájön, hogy teljesen elfelejtkezett a 17 000 forintos eljárási költségről.”

Figyeljen, gondolkodjon és jelentse fel, ha Önnél is próbálkozik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük