Financial Times: Orbán levélben jelezte, amíg nem tiszta, hogy mennyi üti a markát, addig nem tárgyal az Unióval embargó-ügyben - Városi Kurír

Sorting by

×

Financial Times: Orbán levélben jelezte, amíg nem tiszta, hogy mennyi üti a markát, addig nem tárgyal az Unióval embargó-ügyben

Orbán Viktor kizárta, hogy a jövő heti EU-csúcson megvitassák az Oroszországgal szembeni olajembargót, amellyel újabb csapást mért az unió azon törekvésére, hogy támogatókat szerezzen az újabb szankciócsomaghoz – írja a Financial Times-ra hivatkozva az ATV.

Hirdetés

Nem akar és pont – kérdés, hogy ez kit érdekel?

A lap szerint Orbán Viktor Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt levelében kijelentette, hogy Magyarország nem tudja támogatni az orosz olajjal kapcsolatos szankciót anélkül, hogy több részletet ismerne arról, hogy az Európai Unió milyen támogatást tudna nyújtani Budapestnek az orosz olajról való leváláshoz.

„A szankciócsomag vezetői szinten való megtárgyalása teljes konszenzus nélkül kontraproduktív lenne”

– írta a kormányfő a Financial Times birtokába került levélben.

„(A szankciócsomagról való tárgyalás) csak kiemelné belső megosztottságunkat anélkül, hogy reális esélyt adna a nézeteltérések megoldására. Ezért azt javaslom, hogy a következő Európai Tanácson ne foglalkozzanak ezzel a kérdéssel”.

– közölte Orbán.

Uffff….

Az Európai Tanács a lap szerint ezt a hónapot azzal töltötte, hogy megnyerjen tagállamokat hatodik szankciócsomagjának támogatásához, amelynek része az orosz olaj uniós embargója is, de Magyarország esetében nehézségekbe ütközött, ahogyan az orosz olajtól erősen függő Szlovákia és Csehország esetében is.

A bizottság a múlt héten terjesztette elő a REPowerEU névre keresztelt 210 milliárd eurós tervet, amely javaslatokat fogalmaz meg az orosz fosszilis tüzelőanyagok 2027-ig történő elhagyására.

Bár voltak biztató jelzések a tervben, Orbán azt írta levelében, hogy ez nem kezeli Magyarország aggályait.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak pénzre lenne szüksége ahhoz, hogy új olajvezetékeket építsen ki, amellyel az orosz olaj nélkül is kivitelezhető hazánk ellátása.

Nem ez az első eset….

Amire viszont van pénz….

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.