Frissítve! Fővárosi Közgyűlés – Karácsony: megalázó az idei költségvetés

Megalázónak nevezte Budapest ez évi költségvetési javaslatát Karácsony Gergely, a XIV. kerület polgármestere. Szerinte a büdzsé azt mutatja, hogy a főváros még saját működését sem képes finanszírozni.

Tátongó lyuk a büdzsében

A Párbeszéd társelnöke a Fővárosi Közgyűlés szerdai, a költségvetésről is döntő ülése előtt tartott sajtótájékoztatón megalázónak mondta, hogy a városvezetés csak mintegy 67 milliárd forintos hitelfelvétellel tudja „betömni a büdzsében tátongó lyukat”, továbbá azt is, hogy több beruházás úgy valósul meg Budapesten, hogy azokat az itt élők nem szeretnék.

Kiemelte, miközben pénzbőség van a „miniszterelnök hobbijaira és elhibázott projektjeire”, addig a főváros semmilyen fejlesztést nem tud megvalósítani saját forrásaiból.

Karácsony Gergely szintén megalázónak tartja, hogy több fontos közszolgáltatás, így például a közösségi közlekedés, a köztisztaság és parkgondozás színvonala is romolhat a csökkenő források miatt.

A fővárosiak adóját lenyúlja a kormány

A baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltje azt is megalázónak nevezte, hogy a legtöbbet adózó budapestiek alig kapnak bármit is vissza befizetéseikből.

Világosan látszik tehát, a budapestieknek nem érdekük, hogy kormánypárti főpolgármesterük legyen – jelentette ki Karácsony Gergely. Hozzátette, itt az ideje, hogy a Fidesz helytartójának helyén egy valódi főpolgármester ki tudja harcolni azokat a forrásokat, amelyekkel a város újra élhetővé válhat.

MSZP: folytatódik Budapest lejtmenete

Az MSZP szerint az idei költségvetés elfogadásával folytatódik Budapest lejtmenete.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai, idei büdzséről döntő ülése előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a múlt évi 131 milliárdos után idén 114 milliárdos hiánnyal és 67 milliárd forintos hitelfelvétellel, továbbá „több tízmilliárd forintos vagyonfeléléssel” számol a városvezetés.

Az MSZP politikusa szerint ebből is jól látszik, hogy a budapestiek nem számíthatnak a város sorsának jobbra fordulására a főpolgármester és a miniszterelnök közötti megállapodást követően.

Horváth Csaba szerint Budapest közterületei koszosabbak, közparkjai pedig rendezetlenebbek lesznek, mivel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) és a Főpark költségvetése is fél-félmilliárd forinttal csökken.

Emellett a BKV dolgozóinak jogos, kétszámjegyű bérfejlesztésének fedezete sem szerepel a büdzsében – jelezte az ellenzéki politikus.

DK: Orbán lélegeztetőgépen tartja Budapestet

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Budapest idei költségvetése azt mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „továbbra is lélegeztetőgépen tartja a fővárost, és kénye-kedve szerint vagy elzárja az oxigéncsapot vagy megnyitja”.

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai, az idei büdzséről döntő ülése előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a költségvetésből kiderül, a város képtelenné vált önálló fejlesztések megvalósítására, a beruházásoknál kizárólag állami forrásokra számíthat.

Megdőlt Tarlós állítása

Kiemelte, a 66 milliárd forintos hitelfelvétellel megdőlt a főpolgármester azon korábbi állítása, amely szerint Budapestnek nincs adóssága.

A DK-s politikus a költségvetésből hiányolta azt a 2 milliárd forintot, amely szerinte lehetővé tenné a BKV dolgozóinak kétszámjegyű béremelését.

Németh Angéla (DK), a XV. kerület polgármestere ismételten a városrészében található Zsókavár és Erdőkerülő utcák felújítását sürgette.

Jobbik: a főváros feléli vagyonát

A Jobbik szerint a fővárosiaknak idén sem lehet sok örömük a budapesti költségvetésben, mivel a város „feléli, amije van”.

Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője, a Fővárosi Közgyűlés szerdai, az idei büdzséről döntő ülése előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a város idei 114 milliárd forintos hiányának egy részét a korábbi évek maradványaiból, befektetések értékesítéséből, több mint felét pedig 67 milliárd forintos hitelfelvételből fedezi.

Narancssárga kalózok karmai közt

A Jobbik politikusa szerint ez azt jelenti, hogy Tarlós Istvánnak „nem sikerült kikormányoznia Budapest hajóját a viharzónából”, sőt, azt egyenesen a „narancssárga kalózok karmai közé” irányította.

Kiemelte, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozásával Budapest kizárólag olyan fejlesztéseket valósíthat meg, amelyekbe a kormány is beleegyezik. Ezzel megszűnt a főváros pénzügyi autonómiája, Budapest kiszolgáltatottá vált a kabinettel szemben – tette hozzá Tokody Marcell.

Elfogadták az idei költségvetést

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2019-es összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban, kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 114 milliárd 19 millió 49 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának – 25 milliárd 372 millió 92 ezer forintos – igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 66 milliárd 718 millió 391 ezer forintból, valamint belföldi értékpapírok 27 milliárd 987 millió 314 ezer forintos bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor külföldi adósság tőketörlesztésére 6 milliárd 58 millió 753 ezer forintot fordít a fővárosi önkormányzat.

A közgyűlés húsz igen szavazattal, kilenc nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Karácsony Gergely: A Fidesz tudja, hogy Budapest polgáraival ujjat húzni nagyon kockázatos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük