Gábor György: Magyar húsvét

Gábor György vallásfilozófus megrázó erejű posztban foglalkozik a speciális magyar húsvéttal, amelyben Orbán-Pontius Viktor erőteljes sugalmazására az egyszerű ember is eljut addig, hogy az ellenzéket kitelepítendő ellenségnek látja.

Szép magyar húsvét

Gáncs Péter evangélikus püspök arról beszélt, hogy egyik párt sem sajátíthatja ki magának a keresztény értékeket.
Az beszél így, aki saját hitét komolyan veszi, s Jézussal együtt vallja, hogy „az én országom nem ebből a világból való.” (János 18,36).

Ebből a szempontból örvendetes, hogy – legalábbis ez idáig – a katolikus egyház nem adott ki irányt mutató körlevelet a választásokat megelőzően, s ugyancsak örvendetes, hogy a nagy protestáns egyházak is mindössze – és nagyon helyesen – a részvételre buzdítják a híveket.

Ezzel szemben viszont akad olyan bevett egyház, ahol másként történnek a dolgok. Ott – Gáncs Péter püspök szavaival ellentétben – nem azt vallják, hogy egyik párt sem sajátíthatja ki magának a keresztény értékeket, hanem azt, hogy az ő egyházuk – alapvető biblikus útmutatásokat, tanításokat és erkölcsi megfontolásokat, azaz hitük kinyilatkoztatott fundamentumát megcsúfolva és félredobva – sajátította ki az egyik párt politikai nézeteit. Jézussal ellentétben tehát az ő országuk ebből a világból való. És ez érthető is, hiszen az ő pénzük és támogatásuk is ebből a világból származik, s nem abból, ahol egy jelentősen másféle elszámolás vár majd rájuk.

Egy másik érdekesség, hogy eddig leginkább a Fülöp-szigeteken volt szokás a hívők körében megeleveníteni a nagypénteki eseményt. Most azonban már Magyarországon is beindulni látszik ez a dramatikus hagyomány.

Történt ugyanis, hogy Orbán Viktor Pontius Pilátus szerepét magára öltve elégtételt emlegetett, majd mosta a kezeit, s ezt követően a tömeg, Németh Szilárd hallgatósága, halált kiáltott, végül Orbán-Pontius bejelentette, hogy immár nem is a nevükről ismert tizenkettő, hanem a nevükről ismert kétezer tanítvánnyal kell leszámolni. Szép magyar húsvét!

A hívő ember számára húsvét csodája és misztériuma, hogy harmadnapon az ettől az országtól alapvetően különböző, s egy nagyon is más világot emlegető Jézus támadt fel, s nem az e világi hatalmat gyakorló és azt helytartóként kiszolgáló Pontius Pilátus. És a harmadnapi feltámadás még hat nappal később (mostani számítás szerint tehát még április 8-án) sem vesztette el érvényét.

A pap habozás nélkül összefideszezte szép tiszta reverendáját

Halálbüntetést kértek az ellenzékiekre Németh Szilárd fórumán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük