Kerítésen innenOrosz-ukrán háború

Ha a zaporizzsjai atomerőmű robban, 7 magyar megye atomfelhőben úszik! – Nukleáris katasztrófariadó

Ha a zaporizzsjai atomerőmű robban, 7 magyar megye atomfelhőben úszna! - Nukleáris katasztrófariadó

Ha robbanás történne a zaporizzsjai atomerőműben, akkor 13 országot érintene az atomfelhő. Az ukrán hatóságok által közzétett térképről kiderül, hogy egész Kelet-Magyarországot közvetlenül elérné a sugárzás – írta a Nap Híre.

13

Összesen 13 országot érinthet a sugárszennyezés, Ukrajnán kívül Fehéroroszországot, Moldovát, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot és Oroszországot. A katasztrófa hatását videó formában is modellezték, amit a BBC ukrán tudósítója, Myroslava Petsa osztott meg a Twitteren. 

Magyarország keleti megyéit érné erőteljesen a radioaktív fertőzés

A lakosságnak Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben kellene védelmi intézkedésekkel számolnia.

Az erőmű hat reaktora jelenleg sértetlen, de az ukrán katasztrófa-védelmi hatóságok felkészültek a legrosszabb forgatókönyvekre is, és nukleáris vészhelyzeti gyakorlatot tartottak a térségben. Ukrajna szerint

orosz provokáció lehet, ha sérülés éri az atomerőművet, Oroszország viszont ukrán rakétatámadásoktól tart.

Amit eddig tudni lehet…

Az erőmű az ukrajnai háború kezdeti szakasza óta orosz ellenőrzés alatt áll. Jelenleg mintegy 500 orosz katona állomásozik a helyszínen Putyin személyi gárdájából, a Roszgvardiából, valamint a Kreml mintegy 20 nukleáris szakembere. Emellett több száz ukrán alkalmazott is dolgozik még az erőműben. Az ukrán katonai hírszerzés szerint további veszélyt jelent az atomerőműben jelenleg tárolt hatalmas mennyiségű orosz fegyverzet.

Az Ukrajna által közzétett drónfelvételeken orosz páncélozott harcjárművek és lőszerkocsik láthatók, amelyeket a reaktor turbinacsarnokai előtt állítottak fel, feltehetően védőpajzsként.

A hétvégén Erdogan török elnök, aki a háború kezdete óta először látogatott Ukrajnába kijelentette, hogy „aggódik” a zaporizzsjai helyzet miatt, és hozzátette:

„Nem akarunk egy újabb Csernobilt”.

Erdogan a nyugat-ukrajnai Lvivben találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, aki szintén éles figyelmeztetést adott ki.

„Zaporizzsja bármilyen esetleges károsodása öngyilkosság”.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

Szólj hozzá!