BanánköztársaságKerítésen túl

Putyin úgy tesz, mint aki igyekszik újragombolni a gimnasztyorkáját

gimnasztyorka

A II. világháború óta alighanem legkártékonyabb politikus Vlagyimir Putyin. Ez az ember hihetetlen gonosz önteltségében elhiszi, hogy erővel és a gimnasztyorkája ujjából elővarázsolt hazugságokkal úgy vezetheti meg az egyébként békére vágyó világot, ahogy akarja, és akkor zsarolási potenciáljának gondolkodásnélküli bevetéséről még nem is esett szó.

Atomalku (legalábbis látszólag)

Az orosz elnök beleegyezett, hogy az ellenőrök meglátogassák az orosz kézben lévő ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet. Emmanuel Macron francia elnök hivatala szerint Putyin „újra gondolta azt az igényt”, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Oroszországon keresztül utazzon a helyszínre, miután maga az orosz vezető figyelmeztetett, hogy az ottani harcok „katasztrófát” idézhetnek elő. Pontosította, hogy az orosz elnök elvetette azt a követelését, hogy a NAÜ csapata Oroszországon keresztül utazzon a helyszínre, mondván, hogy Ukrajnán keresztül érkezhet.

Egyre növekvő és megalapozott az aggodalom

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken azt kérte, hogy az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőművet ne vágják le Ukrajna elektromos hálózatáról, miután ukrán jelentések szerint Moszkva ezt tervezi, mondván, hogy az erőmű

„ukrán áramot használ”.

Nyugati tisztviselők szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot az orosz kézben lévő atomerőmű vízhűtésének problémája. A zaporizzsjai atomerőmű meglévő reaktorhűtési rendszere kritikus a telephely biztonsága szempontjából, és a működés biztosításához az áramellátás fenntartására támaszkodik – de

a hatóságok attól tartanak, hogy Oroszország megszakíthatja a tápellátást, ha megpróbálja leállítani az erőművet az ukrán hálózatról.

-írja a The Guardian)

Háttér

A Zaporizzsja Európa legnagyobb atomerőműve, és amíg rendesen működött, addig Ukrajna áramigényének 20 százalékát állította elő a hat blokkjával. A Dnyipro folyó partján álló erőművet március elején elfoglalta az orosz hadsereg, de a folyó túlpartja jelenleg is az ukránoké. Augusztus eleje óta jönnek igazán aggasztó hírek az erőműről. Több beszámoló érkezett arról, hogy lőtték a területét, robbanás volt a kiégett fűtőelemek raktárának közvetlen közelében, tűz ütött ki egy vegyi anyagokat tartalmazó létesítménye mellett, illetve tönkrementek sugárzást mérő eszközei. Csütörtökre összesűrűsödtek a fenyegetések. Az orosz hadügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy titkosszolgálati értesüléseik szerint péntekre az ukránok valamiféle támadást vagy merényletet terveznek az erőmű ellen. (forrás)

Fotó: Cseri László

Kapcsolódó

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss híreink!

Comments (1)

Szólj hozzá!