Sorting by

×

Háborús napló 26. – Már emberrablással is vádolják az oroszokat – cikkünk folyamatosan frissül

Új szakaszába lépett az orosz-ukrán háború? Egy ukrán újságíró elrablásával vádolják az oroszokat. Viktória Roscsina az ország keleti és déli részéről tudósított a háborúról a Hromadske hírügynökségnek, és kedden tűnt el az ostromlott Bergyanszkból.  A Hromadske pénteken jelentette be, hogy kedd óta nincs kapcsolatuk az egyik újságírójukkal, Viktória Roscsinával, aki Bergyanszkból tudósított – írja a Sky News.

Putyin szóvivőjének lánya nem érti

Vasárnap: 10-10A Business Insider interjút készített Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő lányával, Elizaveta Peszkovával, aki szintén szerepel az Egyesült Államok által szankcionált orosz személyek közt. A 24 éves lány azt mondta: nem érti, mit keres a neve a listán.

IGAZSÁGTALANNAK, ÉRTELMETLENNEK TŰNIK EZ SZÁMOMRA. NAGYON MEGLEPŐDTEM, AMIKOR MEGTÖRTÉNT, MERT SZERINTEM FURCSA, HOGY EGY 24 ÉVES LÁNYT IS SZANKCIONÁLTAK, AKINEK SEMMI KÖZE NINCS A HELYZETHEZ

– mondta Elizaveta Peszkova.

A Kreml-szóvivő lánya arra a kérdésre nem válaszolt, mit gondol az ukraj

Amerika urán-stopot hirdet Moszkvával szemben?

Vasárnap. 08-20Amerikai republikánus párti szenátorok egy csoportja törvényjavaslatot nyújtott be az orosz uránimport betiltására, válaszul az Ukrajna elleni orosz intervencióra. A Kommerszant című lap beszámolója szerint a törvénytervezetet négy szenátor készítette elő. Egyikük, John Barrasso azt mondta, hogy “eljött az idő az orosz energiaforrások végleges eltávolítására az amerikai piacról”. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök “ezt a pénzt arra használja fel, hogy finanszírozza brutális ukrajnai háborúját”. A szenátor szerint “az uránimport tilalma tovább gyengíti az orosz hadigépezetet, elősegíti az amerikai urántermelés újjáélesztését, és megerősíti nemzetbiztonságunkat.”

A törvénytervezet másik előkészítője, Roger Marshall pedig azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok által importált urán közel fele Oroszországból, Kazahsztánból és Üzbegisztánból származik.

“A külföldi urántól való nagyfokú függés már azelőtt is veszélyeztette nemzeti érdekeinket és nemzetbiztonságunkat, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, most pedig egyszerűen elfogadhatatlan”

– mondta a szenátor.

Az amerikai Nemzeti Bányászati Szövetség (NMA) támogatja a kezdeményezést. A szervezet elnök-vezérigazgatója, Rich Nolan a szenátorok javaslatával kapcsolatban egyebek között megjegyzete, hogy az Egyesült Államokban található a világ legnagyobb atomerőműparkja, és jelentős az ország urántartaléka, de gyakorlatilag az összes uránt importálja az ország. Az ágazati szövetség vezetője sürgette, hogy ismét induljanak meg a befektetések az uránbányászatban, amely annyira elsorvadt, hogy mára az komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az NMA több mint 250 a bányászati céget és szervezetet fog össze.

Megjavították az oroszok által bombázott atomerőmű áramellátását

Vasárnap. 05-20A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) közölte, hogy az zaporizzsjai atomerőműnél megjavították a három sérült áramvezeték közül az egyiket. Azt írták, hogy az erőműnek négy magasfeszültségű, egyenként 750 kilovoltos vezetéke van (és ezek mellett van még egy tartalékvezeték is). Az utóbbi hetekben a négyből három vezeték megsérült, ezek közül sikerült most az ukrán szerelőknek megjavítaniuk az egyiket. Az IAEA arról is beszámolt, hogy a csernobili atomerőműnél továbbra is stabil az áramellátás azóta, hogy egy hete sikerült visszaállítani azt. A Zaporizssja közelében lévő erőművet még március elején foglalták el az oroszok, a létesítményt azonban a harcok alatt tüzérségi találat is érte és kigyulladt. A brit haditengerészet korábbi parancsnoka azt mondta erről: nem hitte volna, hogy ekkora hülyeséget csinálnak az oroszok.

Emlékmű rombolás

Vasárnap: 03-10 Az ukrajnai orosz támadás megindítása óta Közép- és Kelet-Európában több helyütt is megrongálták a szovjet háborús emlékműveket – jelentette pénteken az Euractiv brüsszeli hírportál. A tudósítás szerint míg az orosz nagykövetségek felháborodtak, a nemzeti hatóságok megértőbbek voltak az elkövetőkkel szemben. Egyes esetekben az önkormányzatok fontolgatják az emlékművek eltávolítását.
A Slavínt, a szlovák fővárosban, Pozsonyban a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak emelt emlékművet, március 2-án kékre és sárgára, az ukrán nemzeti lobogó színeire festették. Ez Szlovákia egyik legnagyobb háborús emlékműve, amely több ezer fehérorosz, orosz és ukrán katona temetőjeként szolgál.
A pozsonyi orosz nagykövetség felháborodott az emlékmű megbecstelenítése miatt, és azonnali takarítást és az elkövetők megbüntetését követelte. A rendőrség mások tulajdonának megrongálása miatt indított nyomozást. A feszültség azonban fokozódott, miután a szlovák külügyminisztérium úgy reagált, hogy “Oroszország maga is lábbal tiporta az elesettek emlékét azzal, hogy megszállt egy testvérnemzetet”.

“BÁRKI IS TETTE EZT, AKÁR AZ OROSZELLENES PROPAGANDA ÁLTAL MEGTÉVESZTETT EMBEREK, AKÁR AZ UKRÁN FASISZTA SZTEPAN BANDERA IDEOLÓGIAI TÁMOGATÓI, MEGGYALÁZTÁK MINDAZOK EMLÉKÉT, AKIK ITT NYUGSZANAK, BELEÉRTVE A TÖBB SZÁZ UKRÁN ÁLDOZATOT”

– közölte az orosz nagykövetség.
Az Euractiv emlékeztet arra is, hogy nem ez volt az egyetlen incidens Szlovákiában. Március 9-én a kelet-szlovákiai Svidník város Vörös Hadsereg-temetőjében egy katonaszobrot festettek vörösre.

“FEL VAGYUNK HÁBORODVA AZ ELESETTEK ÚJABB EGYÉRTELMŰ VANDALIZMUSÁN ÉS GYALÁZATOS MEGGYALÁZÁSÁN. EZ AZ ALJAS BŰNCSELEKMÉNY MINDEN BIZONNYAL CSAK A SZLOVÁK MÉDIA FOLYAMATOS OROSZELLENES KAMPÁNYÁNAK KÖVETKEZMÉNYE. RÁADÁSUL EZEK A CSELEKMÉNYEK KÁROSÍTJÁK AZ OROSZOK ÉS A SZLOVÁKOK KÖZÖTTI JÓ KAPCSOLATOKAT”

– reagált a nagykövetség a Facebook közösségi portálon.
Csehország második legnagyobb városában, Brnóban (Brünn) több helyen is oroszellenes graffitit rajzoltak, többek között az egykori szovjet hadsereg katonáját ábrázoló szoborra. Egy ismeretlen személy kék és sárga festéket fújt a talapzatára. A graffiti hétköznapi körülmények között vandalizmusnak minősülne.

“NEM LÁTJUK OKÁT, HOGY MIÉRT KELLENE GYORSAN ELTÁVOLÍTANI AZ UKRAJNA IRÁNTI SZOLIDARITÁS ILYEN JELLEGŰ MEGNYILVÁNULÁSAIT”

– jelentette ki a város szóvivője a cseh hírügynökségnek.
Erős szovjet- vagy oroszellenes érzelmek már az ukrajnai orosz támadás előtt is tapasztalhatók voltak – állapította meg a jelenségről tudósító brüsszeli portál, megjegyezve, hogy Prágában 2020-ban eltávolították Ivan Konyev, a volt Szovjetunió marsallja szobrát. Ugyancsak abban az évben az orosz nagykövetségnek helyet adó teret átnevezték Borisz Nyemcov térre, a 2015-ben Moszkvában agyonlőtt orosz ellenzéki politikus emlékére.
A bolgár fővárosban, Szófiában vita indult a város szívében álló szovjet hadsereg emlékművének eltávolításáról. Az emlékmű a Vörös Hadsereget dicsőíti, amely 1944-ben elfoglalta Bulgáriát, majd a Bolgár Kommunista Párt irányításával totalitárius rendszert épített ki az országban. Az emlékműre az ukrajnai háború kezdetén több, Oroszországnak címzett üzenetet is írtak: “gyilkosok”, “megszállók” és “Ukrajna szabadsága”, valamint tele ragasztották Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló plakátokkal is.
Szófia polgármestere bejelentette, hogy megkezdődtek a 45 méter magas emlékmű áthelyezésének munkálatai. Egyelőre nem világos, hogy a város kap-e ehhez költségvetési támogatást.

(Minden a háborúról!)

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.