Igazán megtisztelő, hogy Kocsis Máté és barátai a kedvemért ennyire megszigorítják a fegyelmi szabályokat – hathavi fizetésmegvonás és kitiltás 60 napra, nem csak az ülésteremből, de az irodaházból is!

… a jelek szerint a lágyrészükbe találtam a múltkor

Arra külön felhívnám a figyelmet, hogy a tervezet szerint a házelnök ráküldheti a jegyzőket a rendetlenkedő képviselőre, és nekik nem kell fegyelmi intézkedéstől tartani. Ezzel lényegében legalizálják azt az eljárást, hogy a kormánypárti képviselők fizikai erővel kitessékelhetik ellenzéki képviselőtársukat a teremből.

Ez a módosítás világos üzenet az ellenzéki kollégáknak is:

a Fidesz elvárja tőlük, hogy szép csendben üljenek, játsszák el a díszlet szerepét a kiüresített parlamentben.

Eleget tehetnek ennek az elvárásnak, de szerintem jobban tennék, ha felállnak a helyükről, és elkezdenének a játékszabályok megváltoztatásán dolgozni. A teljes szöveg itt érhető el.

A törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő – vagy fizikai erőszakot alkalmaz -, vagy

a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

A házelnök a fizikai erőszaknál

akár 60 naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből,

DE 30 NAPRA AZT A KÉPVISELŐT IS KITILTHATJA, AKI AZ ÜLÉS, A VITA VAGY A SZAVAZÁS MENETÉT AKADÁLYOZZA.

Ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el, áll a javaslatban. A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik.

Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át.

“TITKOS SZAVAZÁS ESETÉN A KITILTOTT KÉPVISELŐ A SZAVAZÁS IDŐTARTAMA ALATT A HÁZELNÖK ÁLTAL KIJELÖLT HELYISÉGBEN GYAKOROLHATJA A SZAVAZATI JOGÁT”

– áll a módosítóban.

A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben.

Amennyiben ugyanis a fentiekben leírt fizikai erőszakot követ el egy képviselő, vagy

“a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza”,

majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és

A KÉPVISELŐ NEM HAGYJA EL AZ ÜLÉSTERMET, AKKOR TISZTELETDÍJ-CSÖKKENTÉS FELSŐ HATÁRA A KÉTSZERESÉRE EMELKEDIK, TEHÁT AKÁR 12 HAVI, EGYÉVNYI FIZETÉS IS UGORHAT.

A törvényben a jegyzőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak. A jegyzői megbízatás megszűnhet,

ha adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.

A törvény benyújtói: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP)

Minderről Szabó Szabolcsnak is van véleménye:

“A kormánypárti képviselőknél kicsit elgurult a gyógyszer

Olyan módosítást nyújtottak be az Országgyűlésről szóló törvényhez, melyben jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek. Pl. A képviselőktől bizonyos esetekben már 6 hónapnyi fizetést lehetne elvonni (ha egyben ki is tiltják, de nem hagyja el az üléstermet, akkor 12 hónapra is növelhető), ki lehet tiltani majd képviselőt a Parlament és a Képviselői irodaház épületéből, meg hasonló finomságok.

Mivel ilyenkor ugye szavazni nem tud,

ezért a fizikailag is kizárt képviselő (akit akár 60 napra is ki lehet majd zárni) egy másik képviselőnek adhatná át a szavazati jogát. És tele van hasonló intézkedéssel. Gratulálok a fiatal demokratáknak! Köszönjük Laci bácsinak!”

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. EZEK MEGŐRÜLTEK. EZ AZ ELLENZÉK SEMLEGESÍTÉSE,A DEMOKRÁCIA VÉGLEGES ELTŐRLÉSE. GONDOLOM A KORMÁNY KÉPVISELŐKRE NEM VONATKOZIK. AZUTÁN JÖN A HÁTRATETT KÉZZEL ÜLNI ÉS SAROKBA ÁLLÍTÁS. ALJAS BANDA. ÉLÉN A KÖVÉR

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét