A Városi Kurír segítségével a magyar főváros újabb és újabb kincseiről értesülhetnek olvasóink. Francia barátunkat a budapesti körúti török büfék igézték meg – egy új útikalauz viszont egész kincsestára a meglepő tényeknek.


[mnky_ads id=”10551″]

Segítség a tökéletesen felkészületleneknek

Pár napja Guillaume Metayer francia költőt és filozófust idéztük, aki hangulatos interjúban vallott szerelmet Budapestnek, a magyar irodalomnak, kultúránknak.

[mnky_ads id=”10552″]

Budapest különlegessége: ilyet aztán nem találni Párizsban!

A Vasárnapi Hírek a 2018-as Könyvfesztivál gazdag terméséből egy tapasztalt idegenvezető vállaltan szubjektív Budapest-ajánlóját választotta ki. Tittel Kinga “Mesélő Budapest” című kötete valóban ízesen, hangulatosan mesélve csinál kedvet nemcsak a külföldieknek, hanem még azoknak is, akik itt születtek, itt élnek.

Tittel KInga tisztában van azzal, hogy egy amerikai csoport úgy érkezik hozzánk, hogy a Várnegyedet és a Városligetet akarja megnézni – ugyanakkor

“a legtöbbször teljesen felkészületlenek Budapestből, Magyarországból, fogalmuk sincs mit is várjanak. Általában – kétségbeejtő módon – középkori állapotokra számítanak, sokan a csapvizet sem merik meginni. Amikor aztán „felvilágosodnak”, elájulnak a főváros természeti adottságaitól, az építészetétől. És tényleg, méltán lehetünk rá büszkék, mi is, akik itt élünk. Ám az is közkeletű tapasztalatom, hogy sok magyar család előbb nyaral Dubaiban vagy a Kanári-szigeteken, mintsem járt volna a Parlamentben, a Mátyás-templomban. A budai gyerekek többségét autóval viszik-hozzák az iskolába, akkor ülnek először villamoson, amikor elviszem őket felfedezni a várost”

– anekdotázik Tittel Kinga.

A csillogó-villogó herék titka

Az idegenvezető elárulja a Vasárnapi Híreknek, hogy a gyerekek érdeklődése meglepő: ők

“mindenképp tudni akarják, mitől zöldek a szobrok. A nyugati országokból érkezőket a világháborús pusztítás érdekli a leginkább: mi maradt meg, mi új építésű?”

Mindenkinek feltűnik a budapesti köztéri szobrok színe, megzöldülése,

“a patinától természetesen, a nemes rozsdától. Ami például a várnegyedben álló Hadik András lovas szobrát is egészen belepte. Esetében azonban a ló heréi kivételesek, azt ugyanis a mérnökhallgatók rendszeresen fényesítik, a szerencsés vizsga érdekében”

– tudjuk meg végre a csillogó-villogó herék titkát.

Semmit sem tudnak múltunkról, bármit elhisznek

A tapasztalt idegenvezető azt is elárulja, hogy

“a nyugatiakat végtelen izgalommal tölti el a kommunista, vasfüggöny mögötti múlt emlékezete – a Szoborpark vagy az egyik leglátogatottabb helyszín, a Terror Háza.”

(A Vasárnapi Hírekben olvasható interjúban említés nélkül marad, de mi itt, a Városi Kurírban tegyük hozzá ehhez: a hazug, manipulált fideszes történelemszemléletet képviselő, agymosó Terror Háza turisztika népszerűsége országunk szégyene, az első Orbán-kormány idején Csurkáékkal együtt felavatott fideszes intézmény már előrevetítette a Köztársaság megfojtását – a szerk.)

Tittel Kinga a külföldi turistákkal kapcsolatos tapasztalatairól azt is elmondja:

“Tíz éve kísérek angol és amerikai turistákat, így pontosan tudom, mire kíváncsiak, mi érdekli őket. Ezért egészítettem ki az angol nyelvű verziót az ő igényeik szerint: híres magyarokról, magyar találmányokról, Budapestről mint filmforgatási helyszínről szóló részekkel, megkapják az aha-élményt is, hogy jé, Tony Curtis és Gábor Zsazsa, Robert Capa, Arthur Koestler is magyar származású volt. Ahogy a hollywoodi filmstúdiók alapítói szintén.”

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét