Halálra várók hosszú sorai – Sötét emlékek törnek elő

Az egészségügyre és a beteg honfitársakra újabb megpróbáltatások várnak. A kötcsei “polgári” piknikről kijutott pletykák szerint a fő-illiberálnyik most a diagnosztikai szolgáltatások “államosítását” hirdette meg.

Brutális ötlet

Danó Anna az egykori volt népszabadság kiváló munkatársa  most a Népszavában az államosítási ötlettel kapcsolatban emlékeztetett: “A visszaállamosításról először hét éve az akkori egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós beszélt. Azt mondta, hogy a későbbiekben akár a művese, a labor- vagy a diagnosztikai szolgáltatók államosítása sem elképzelhetetlen. Az államtitkár úgy fogalmazott: „A diagnosztikai területen teljes a logisztikai káosz.”

“2012 februárjában, miután a Fidesz-frakció meghallgatta Szócska Miklóst az átalakításról, már a legnagyobb kormányzópárt frakcióvezetője is azt mondta: az eddigi egészségügyi privatizációkat is felül kell vizsgálni. A művese-kezelés a nyolcvanas évek végétől elsősorban azért működött megfelelően és fejlődhetett Magyarországon, mert a társadalombiztosítás megrendelésére magáncégek vették át ezt a drága technológiát igénylő feladatot. Az egészségügyben elsősorban azokon a területeken maradtak meg a magánszolgáltatók, ahol a közfinanszírozás számára megfizethetetlen technológiára volt szükség. Ilyennek számít szinte az összes diagnosztikai szolgáltatás. A kilencvenes évek elején előbb privatizálták – az addig az ÁNTSZ által működtetett – laboratóriumokat, csak a közegészségügyi feladatok ellátáshoz nélkülözhetetlenek maradtak állami kézben. Ez teremtette meg a lehetőséget arra, hogy az új tulajdonosok elvégezzék a szükséges, tőkeigényes modernizálást. Most van olyan magánlabor, amely alvállalkozóként szolgálja ki a kórházakat, és van olyan is, amely az egészségbiztosító szerződött partnere. A laborszolgáltatók már 2010-től célkeresztbe kerültek…”

Sötét emlék egy régi Vitray-műsorról

A Kádár-rezsim egyetlen tévécsatornáján a hetvenes-nyolcvanas években késő esténként gyakran lehetett érdekes beszélgetős műsorokat találni. Vitray Tamás egyik drámai dokumentum-műsora jutott eszembe a fenti hírről. A vese-átültetésre váró betegek tragédiájával foglalkozott. Addig is, amíg a műtétre sor kerülhetett, valahogy életben kellett maradni. Dialízisre jártak, hogy rendszeresen megszabadulhassanak a vérükben felgyűlő méregtől. Feltárult az állami hiánygazdaságban minden más területen is jellemző bajok sora: hosszú, reménytelen sorbaállás, méltatlan körülmények, a kezelésben részesülők egyre mélyebb depressziója. Akkoriban a magánszolgáltatók belépésének ötlete fel sem merült, csak a szörnyű helyzet feltárásáig lehetett eljutni…
Aztán a rendszerváltással, a magánszolgáltatók munkába állásával radikálisan megváltozott a helyzet. Kiderült, hogy ez a szolgáltatás, mint annyi más, nagyon jól privatizálható, és a társadalombiztosítás tisztességes szolgáltatást vásárolhat a betegek számára.

Vissza a kezdetekhez?

A mai rezsim vezető figurái a jogász szakkollégiumból indultak – a hajdani közgázos szakkollégisták szava már régóta nem hallatszik. Márpedig a hetvenes-nyolcvanas években minden gondolkodó közgazdász egy életre megtanulta Kornai Jánostól, hogy aki túlfeszíti az államosítrást, a központosítást, és a piacgazdasággal szembeni paranoiákra alapozza a gazdaság működését, az nem kerülheti el a súlyos hiánygazdasági bajokat.
Valaki szóljon már nekik…

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük