Hallotta azt a viccet, hogy a kormány új korrupcióellenes hatóságot hoz létre?

A nap híre, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek alapján Független korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány, hogy jöjjenek végre az EU-pénzek. A kiadott kormányhatározatok alapján egy munkacsoport is létrejöhet, és független szakértőkkel világítják át a közbeszerzéseket.

Független, ja: Varga Judit Pintér és Rogán felügyelete alatt….

“Hallotta azt a viccet, hogy a kormány új korrupcióellenes hatóságot hoz létre? Ha nem, elolvashatja a mára virradó éjjel megjelent Magyar Közlönyben.

-kezdte idevágó bejegyzését Hadházy Ákos képviselő.

Nagyon ki leszünk segítve egy hatósággal, amelyikhez azok az ügyek kerülnek, amelyeket Polt Péter ügyészsége lepattintott. Nyilván majd kineveznek az élére valami megbízható NER-katonát, aki megállapítja, hogy minden rendben van.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

A kormány most hason csúszik Brüsszelben, hogy a pénzeket kikunyerálja

(Navracsics Tibor most éppen jövő év elejét ígéri a pénzt), de a Bizottság az ostobábbnál is ostobább lenne, ha az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nélkül egyetlen kanyi eurocentet is utalna. Miért olyan nehéz ezt Orbánnak vállalnia?

Hát azért, mert az Európai Ügyészség vezetőjét nem ő nevezi ki.”

Ami még a közlönyből kiderül….

A független hatóság az Orbán Viktor kormányfő által szignált kormányhatározat szerint

„általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra.”

A hatóság létrehozása, illetve függetlenségének garantálása érdekében a kormány szeptember végéig tesz javaslatokat az Országgyűlés számára, ha ezeket elfogadja a plénum, akkor a tervek szerint az intézmény 2022. november 21-e előtt megkezdheti munkáját.

Tovább is van….

A kormány ugyanakkor kötelezettséget vállal egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására is december előtt. Ebben a határozat alapján

„kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Nem ez az egyetlen határozat, amely a jogállamisági eljárás lezárását, ennek köszönhetően pedig az egyelőre zárolt uniós források feloldását célozza. Egy másik, szintén a hétfői Magyar Közlönyben kiadott kormányhatározatban Orbán Viktor

„felhívja a területfejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszer létrehozásáról és működtetéséről, valamint vizsgálja meg az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait, beleértve azokat a helyzeteket, amikor az egyajánlatos eljárások aránya meghaladja a 15%-os küszöbértéket”.

Emlékezetes, hogy a kormány a tárgyalások keretében vállalta azt, hogy az uniós forrásból és hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések esetében az egyszereplős tenderek arányát 15 százalékra csökkenti.

A Navracsics….

Navracsics Tibor hétfőn úgy nyilatkozott, a kormány reményei szerint novemberre lezárulhatnak az egyeztetések, és jövő év elején érkezhetnek pénzek Brüsszelből.

Dévényi István szerint….

“Korrupcióellenes független hatóságot hoz létre a kormány – az új szervezet elindításáért Varga Judit a felelős, akinek munkáját Pintér Sándor, és Rogán Antal is segíti. Korrupcióellenes. Független. Pintér. Rogán. Zsír.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!