Havas Henrik: én ezzel az Orbánnal annak idején együtt néztem meccset a Megyeri úton….

Havas Henrik rendszeresen jelentkezik Facebook-oldalán olyan bejegyzésekkel, amiben egy-egy hír kapcsán eszébe jutó történetet mesél el. Most egy meccs (az, amelyikben az Arsenal megverte a Manchester United-et) indította be a gondolkodót és Nick Hornby-n át Esterházy Péter közbeiktatásával a “kistigrisek” kitérőt említve sima út vezette Orbán Viktorig. Az érdekes eszmefuttatását betűhíven közöljük.

“Orbán, az áruló

Tegnap, azaz 01.22-én késő délután, óriási meccsen, az Arsenal megverte a Manchester United-et. Gondolom, ez a tény nem hozza izgalomba az átlag magyar Facebook olvasót, csakhogy erről a zseniális angol író, Nick Hornby jutott eszembe, aki persze Arsenal drukker. Fociláz c. könyve mindenről szól, ami a foci lényege, megszállottságról, identitásról, depresszióról, örömről, sőt még az osztály-hovatartozásról is. Aztán eszembe jutott Hornbynak egy mondata, ami úgy szól, hogy

,,Világnézetet lehet cserélni, de klubot nem.”

Esterházy Péter írta valahol, hogy

,,Választhatsz magadnak másik feleséget, kiköthetsz egy új ideológia mellett, akár még hazát is cserélhetsz, de a csapatodat soha nem hagyhatod el!”

Erről pedig a magyar miniszterelnök jutott eszembe

Pár napja, teljesen mindegy, hogy miért, utánaolvastam Tőkei Ferencnek, az egykori kiváló sinológusnak, aztán persze szembejöttek velem a ,,kistigrisek”, azaz Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr, Hongkong. Erről meg eszembe jutott, hogy valamikor a ’80-as évek közepén, amikor parlamenti tudósító voltam, az ipari bizottsági ülésen unatkoztam. Kapolyi László ipari miniszter akkor jött meg Ázsiából. Röviden beszámolt az útjáról, aztán egy vidéki képviselő szót kért és kérdést tett fel a miniszternek:

,,Tessék mondani, miniszter elvtárs, mit tudnak ezek a kistigrisek?”

Kapolyi kapásból válaszolt:

,,A kistigrisek sikere az, hogy szakrális társadalmak.”

Emőd Palival sokat ültünk egymás mellett, emlékeim szerint ő a Világgazdaságot tudósította a parlamentből, a Kapolyit hallgatva egymásra néztünk, valami olyasfajta arckifejezéssel, hogy MI VAN? Kapolyi folytatta: a kistigrisek sikere az, hogy az új szakmákat gyorsan bevezetik. A Palival megint egymásra néztünk és majdnem az asztal alá bújtunk, hogy ki tudjuk röhögni magunkat (csak Németh Szilárd, Tállai András, Dömötör Csaba meg a Belénessy kedvéért ideírom, hogy a szakrális az tulajdonképpen olyasmit jelent, hogy kultikus jellegű, egyházzal kapcsolatos, sőt még isteni eredetűnek is tartott dolog jelzője. Ha nem hiszik, kérdezzék meg Kubatov Gábort vagy Szente Vajkot, esetleg Mága Zoltánt, sőt a szakralitás Szabó László szakterülete is, ő álmodta színpadra Puskás Öcsit, meg a Baradlayékat!).

Na, szóval kiröhögtük magunkat és magamban nehezen tudtam eldönteni, hogy ki a hülye,

Kapolyi, az akadémikus vagy a Gál György nevű vidéki képviselő. Bocsánat, az a képviselő nem a Gál György volt. Az igazi Gál György ott ül Orbán Viktor mögött és civilben pantomim művész (szubjektív megjegyzés, de szerintem mimikában jobb, mint a Semjén). Na szóval Tőkei Ferenctől eljutottam Kapolyi Lászlóig. Az interneten nézegettem, hogy miket írnak róla, mert mégiscsak ő volt a rendszerváltás után az echte szocialista milliárdos. Hogy hogyan lett azzá, az érdekes, de hosszú történet, nem egy-két mondatban elintézhető, mint a Tiborc Pista féle Elios-huncutság. Na, az újpesti születésű Kapolyiról találtam egy interjúrészletet, ami arról szólt, hogy

,,Orbán Viktorral sincs konfliktusom, nyilván azért, mert mind a ketten Újpest drukkerek vagyunk.”

Miniszterelnökünk a Viasat 3-on jelentette ki:

,,Hamarabb voltam Újpest szurkoló, mint fideszes”.

Ezt persze én is tudom,

Viktor 1963-ban született és akkoriban kamaszként, aki nem volt teljesen vak és hülye, az csak az Újpestnek drukkolhatott. Göröcs mellett ott focizott például Bene meg Fazekas és persze a Platininél is jobbnak tartott Törőcsik. Aztán Orbán, az áruló amilyen hülye, kifütyültette magát a Fradi új pályájának avatóünnepségén és ami mindennek a teteje, az Újpestet lecserélte a Videotonra, nem beszélve a lopott nevű Puskás Akadémiáról.

Én csak úgy halkan megkérdezem a Fidesz-hívőktől, no nem Kubatovtól meg Kocsis Mátétól, hogy hogyan süllyedhetett idáig egy ember? Jó tudom, jó nagy tetű volt a Geréb meg az a mocskos Hegedűs az Egri csillagokból, nem folytatom, csak belegondolok, hogy én ezzel az Orbánnal annak idején együtt néztem meccset a Megyeri úton.”