A hét két talán legváratlanabb híre: Hunvald György és Herényi Károly visszatérése a politikába. A pesti „versenyzővel” már fogalakozott a Városi Kurír, most megkerestük Herényi Károlyt.


Herényi a saját programjával foglalkozik, nem mocskolódik ellenfele felé

Miért most, és miért ott?
– Mert most kerestek meg, és mert itt vagyok otthon. Persze az élet soha nem ilyen egyszerű. Hosszú évekig egy kreált, tehát nem valódi büntetőügy árnyékában éltem, ami most végre lezárult. Ameddig az tartott, etikátlannak láttam a politika körül forgolódni. Most viszont úgy gondolom, hogy a politikai pályám anno nem véget ért, hanem megszakadt. Érzem magamban az erőt ahhoz, hogy használni tudjak egy közösségnek. Az eddigi polgármester két ciklust csinált végig, és nem is rosszul, de sokan úgy vélik, itt az idő a váltásra, hiszen új ciklus jön, ahol a nemzetközi és egyéb pályázatokat egy újabb szellemben írják ki és ezekre már másként kell ránézni, arról…

Bocsánat, de nem álom meg, hogy közbe ne szóljak, mert ilyennel az elmúlt évtizedekben még nem találkoztam. Jól értem, ahelyett, hogy támadná, dicséri azt a polgármestert, aki ellen indulni készül?
– Tudom én is, hogy meglepő, de szerintem nem azért kellene megnyerni a versenyt, mert a másik rossz és folyamatosan arról beszélni. Szerintem az induló dolga az, hogy a saját programjáról beszéljen és annak fényébe nyerjen. Nem szeretnék a kisebbik rossz lenni, sokkal inkább a jók közül a legjobb, de legalábbis a legígéretesebb.

Az élet nem csak fekete vagy fehér

– Mielőtt rátérnénk a „kínálatára”, kik támogatják?
– Civilek és a demokratikus ellenzéki pártok nagy része sem indít velem szemben jelöltet, -és nekem ez már elég- ebben a témában még hátravan egy forduló az LMP-vel és a Jobbikkal. De tény és való, hogy vidéken sokkal kisebb a befolyásuk a pártoknak. Ezen a szinten mindenki ismer mindenkit. Persze az élet soha nem csak fekete, vagy fehér, hiszen hiába nem indít velem szemben az MSZP, van egy hölgy, aki 5 éve MSZP színekben jutott be a testületbe, majd megegyezett a polgármesterrel, hogy lemond a mandátumáról. A helyére bekerült egy fideszes és ennek fejében Ő, kvázi külsős alpolgármester lett. Most úgy döntött, hogy szintén „függetlenként” elindul a polgármesteri székért.

– Azért ahogy látom Földváron is betette szőrös lábát a politikába a NER, de mit vártam?

A tervek

– A részletes programon még dolgozunk, de az biztos, hogy a gerince a képviseleti demokrácia kiterjesztése, és egy helyi gimnázium összegründolása.

– Gyönyörűen hangzik, de ez is csak egy amolyan politikusi ígéret….?
– Akkor mondom: egy ideje fizetőssé tette a városháza a parkolást és a két szabad strandot méghozzá úgy, hogy meg sem kérdezte a helyiek véleményét. Nagyon látványos lenne, ha most azt ígérném, hogy eltörlőm ezeket az intézkedéseket, de akkor ugyanabba a hibába esnék, mint a jelenlegi vezetés. Én megszavaztatnám a kérdést, mert igenis vannak érvek a fizetőssé tétel ellen és mellett is. Lássuk, akik itt laknak, melyik mellé állnak. Ez csak egy példa, de pontosan mutatja, hogy miként képzelem el egy 21. századi önkormányzat helyes működtetését:

„egyetlen döntés se szülessen a helyiek nélkül”!

A másik nagyon fontos cél, hogy a helyi gyerekeknek ne kelljen a 30 kilométerre lévő gimnáziumba járni. Legyen itt helyben középiskola, amely a kistérséget is kiszolgálja.

Egész évben Balaton!

– Nagyon ambiciózus terv, de honnan szerez mögé pénzt?
– A következő európai parlamenti költségvetési ciklusban megváltoznak a prioritások és nem csatornát, járdát meg utat kell majd építeni. Ezeket, aki eddig megcsinálta, megcsinálta, aki nem az nem. Most az intelligens városok és az azokhoz tartozó projektek kialakítása lesz a fő támogatási irány. Ehhez humán erőforrás kell, magyarul: gondolkodás és munka. Ha ezt becsülettel megtudjuk lovagolni, akkor olyan közösséget hozhatunk létre Balatonföldváron, hogy az példaértékű lehet. Azért is fontos a kétirányú kommunikáció a település minden lakójával, hogy már a döntések előkészítésének fázisába bevonhassuk őket. A folyamatokba és ne csak a végrehajtásba, ahol –az esetek nagy részében- már csak szenvedő félként tudnak megjelenni.

Azért ez nem is kis demagógia

– A demokráciának is vannak határai nem lehet mindent megszavaztatni!
– Ahogy mondja, de ha valamit meg kell, ott nem szabad megúszásra játszani és nálunk a parkolás és a strandok ügye ilyen. Gondoljon bele, hogy például, akik templomba mennek, fizetniük kell a templom előtti téren a parkolásért. A helyi pap összeveszett az önkormányzattal és a polgármesterrel is, közben cédulákat rak ki, a hívek pedig a füvön parkolnak. Tudom én, hogy messziről nézve ezek akár piti dolgoknak is tűnhetnek, de az itt élők komfortérzetét folyamatosan rombolják. Ősztől ötszázzal többen leszünk, mert átadnak két új apartmanházat. Ezek lakóit ki kell tudni szolgálni a városnak, az infrastruktúrát is át kell hangolni, a szolgáltatás nincs erre az ugrásra felkészülve, pedig ez egy nagy lehetőség, a téli Balatonföldvár új típusú életéről nem is beszélve…

– Itt azért érdemes megállni. Amióta az eszemet tudom mindig az idény meghosszabbításáról, kitolásáról hallok és eltekintve attól, hogy épült néhány wellness szálló ez az ügy nem halad valami izmosan.
– Egyetértünk, de ha figyelt, én nem is a szezon meghosszabbításáról beszéltem, hanem az egész éves Balatonról, aminek minden feltétele adott. Nem kell a csőbe a lyukat feltalálni. Nézzük például a vendéglátást, ami szeptemberben, októberben egycsapásra megszűnik, alig találni itt a déli parton egész évben nyitva tartó éttermet és ha megkérdezzük, miért, az a válasz, hogy nincs vendég. Miért lenne vendég, ha nincs infrastruktúra? Ezt az akadályt például a nem távoli osztrák falvak már régen megoldották, csak le kellene másolni a példát.

A sógorok egyik trükkje

– Mi az a csodatrükk, amit ők tudnak mi pedig nem?
– Például megegyeznek a helyi vendéglősök, hogy nem tartanak egyszerre nyitva, elosztják, hogy a hét melyik napján melyik helyek várják a vendégeket, így ha kisebb is a látogatottság, azért megéri nyitva tartani, és amióta tudják, hogy így megy ez, azóta több vendég is érkezik az eddigi holt szezonban.

– Tegyük fel, hogy valami csoda folytán sikerülne megvalósítani az „Egész-éves Balatonföldvárt” honnan tudnának róla a vendégek?

Balatonföldvár Smart City

– Ez a kérdés vezette vissza a beszélgetést a programomhoz és a 21. századhoz. Pontosan az ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolására találták ki –sok más mellett- a Smart City, az okos város programot. Ennek segítségével és a század nagy találmányával, az internettel, na meg jó koncepcióval, amely a hagyományos szórólapostól a vírusmarketingig mindent felölel, lehet a változásokat gyorsan felfuttatni. Ezért is fontos, hogy a fiatalokat minél inkább idekössük és ezt a célt szolgálná egy helyi gimnázium megalapítása is. Ami gyereknek, szülőnek egyaránt sokat könnyítene az életén. Úgyhogy bárki is lesz az új polgármester, -reményeim szerint persze én- ez a kisváros nagy kihívások elé állítja és nem a távoli jövőben, hanem a jelenben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét