Hétfőn össztűz alá kerül Orbán Viktor!

Rögtön az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésén a magyar miniszterlenök szembesülhet egy interpellációval és válaszolnia kell a korábban elbiccelt azonnali kérdésekre is.

Orbán Viktor csak akkor válaszol azonnali kérdésekre, ha már muszáj neki

Az interpellációk sorában Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője az első, aki azt kérdezi: “Hová juttatta az országot az elmúlt 12 év?” A parlamenti játékszabályok szerint persze erre nem köteles személyesen válaszolni a miniszterelnök, elég ha kijelöli a válaszadó személyét.

De nézzünk bele Arató képviselő úr írásban megfogalmazott interpellációjába

“Magyarország ma bajban van. Ön a választás előtt eltitkolta az ország valós helyzetét,
hazudott a magyaroknak, majd a hazugsággal megnyert választás után a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legfájdalmasabb megszorító csomagját vetette ki az emberekre. Orbáni infláció,
üzemanyaghiány, hétszeres gázáremelés, adóemelések, tönkrement vállalkozások, megélhetési
válság és rezsipánik – ez az Ön 12 éves kormányzásának a mérlege.”

Az élelmiszerárak másfélszeresre drágultak, az áram ára a duplájára, a gáz ára a hétszeresére, a KATÁ-zók közterhei a többszörösére emelkedtek, miközben Ön azzal volt elfoglalva, hogy a háromszorosára emelje a saját fizetését.

“Meg is üzente a magyaroknak a Kossuth-rádióból, hogy aki nem tudja kifizetni a rezsit, az – idézem – “keressen többet”. Köszönjük a jótanácsot, kár, hogy a magyarok keresete közben éppen az orbáni infláció miatt ér hétről-hétre egyre kevesebbet. Ez az orbánizmus igazi arca: a miniszterelnök a saját bőrét menti, a saját fizetését háromszorozza meg a magyarok pénzén, miután a hétszeresére emelte a gáz árát és megélhetési válságba taszította az országot.”

Demokratákat szokás lemondásra szólítani, zsarnokokat felesleges

“Teljesen világos, hogy Ön miatt és az elmúlt 12 év miatt van megélhetési válság
Magyarországon, és amíg Ön marad, addig maradni fog a válság is. Ha Önnek egy kicsit is fontos lenne ez az ország, akkor már ma benyújtaná a lemondását, mert már ezzel is többet segítene Magyarországon, mint bármi mással. Ennek ellenére én nem kérem erre, mert demokratákat szokás lemondásra szólítani, zsarnokokat felesleges.”

Szóval a parlamenti játékszabályok szerint Orbán Viktor ezt az interpellációt is könnyen elbiccelheti, így már az is beszédes lesz, hogy személyesen válaszol, vagy valamelyik miniszterét, államtitkárát jelöli ki felszólalásra.

Az interpellációk kezdése nagyjából háromnegyed négy lesz, majd negyed hat után következik az “azonnali kérdések és válaszok” órája. Ekkor már kötelező lesz Orbán Viktornak állnia a sarat.

Nézzük a kérdéseket!

  • Kálmán Olga (DK) – “Hogyan gondolja ezt, Miniszterelnök Úr?”
  • Z. Kárpáti Dániel és Jakab Péter (Jobbik) – “Mit gondol erről, Miniszterelnök úr?”
  • Gelencsér Ferenc (Momentum) – “Hogy jutottunk idáig?”
  • Dúró Dóra (Mi Hazánk) – “Van-e elég bátorsága, miniszterelnök úr?”
  • Kanász-Nagy Máté és Csárdi Anntal (LMP) – “Kinek az érdeke?”

Erre az öt kérdésre kell felelnie Orbán Viktornak, mintegy háromnegyed óra alatt.

A napirendre került 6. azonnali kérdés vitán felül az Országgyűlés és egyben Kövér László szégyene!

Novák Előd (MI Hazánk) a belügyminiszternek tette fel a kérdést interpelláció formájában: “Meddig kell még tűrjük és fizessük a rezsicsökkentő cigánybűnözést, azaz az áramlopást és falopást?”

A cigánybűnözés kifejezést csak mi húztuk át, az Országgyűlés és benne Novák Előd nem ilyen “szégyenlős”. Büszke magyar szélsőjobboldaliként a kormánypártok támogatását is maguk mögött tudva (lásd Horthy-szobor, szívhang-redenelet) a Novák-Dúró házaspár nem teketóriázik, hanem belekérdez a közepébe.

Mindképpen pikáns helyzet, hogy Novák azt a belügyminisztert interpellálja így, aki éppen felesége sugallmazására hirdetette ki a botrányos “szívhang-rendeletet”.

Csak nem a farok csóválja? Talán Pintér Sándor régebbi szívességekért “fizet” így a Novák házaspárnak, vagy jelen időben, a szemünk előtt zsarolják az ország belügyminiszterét?

Feltételezni sem merünk ilyen vakmerőséget!

Mindenesetre Kövér László beengedte az Ország házába a Horthy-szobrot, majd mosta kezeit, Pintér Sándor megalkotta a “szívhang-rendeletet”, most pedig itt van egy teljesen nyílvánvalóan provokatív Novák Előd-kérdés, amit első olvasatban kellett volna visszautasítania és kidobnia az Országgyűlés elnökének.

Sőt, akár még egy jókora büntetést is odasózhatott volna a képviselőnek.

De nem, Kövér László lapít és ahogy Pintér Sándor ő is úgy táncol, ahogy a Mi Hazánk fütyül…

Viszont érdemes azt tudni, hogy Novák Előd ebben a témában szeptember 9-én benyújtott egy törvényjavaslatot, ami tárgysorozatba évtelre vár.

Törvényjavaslat címe: A cigánybűnözés visszaszorítása érdekében a Büntető Törvénykönyvről
szóló 2012. évi C. törvény módosításáról

“A közelmúltban elszaporodott, közfelháborodást okozó, garázda jellegű, csoportosan, egyben
fegyveresen, illetve felfegyverkezve elkövetett erőszakos bűncselekmények társadalmi veszélyességük mértékében kiemelkednek a garázdasághoz kapcsolódó minősített esetek köréből, ezért az önálló, magasabb büntetési tétellel fenyegető minősített esetként történő szabályozásuk vált szükségessé. A garázdaság bűncselekmény minősített eseteinek szabályozása során a hatályos Btk. szakított a régi Btk.-ban alkalmazott rendszerrel és megszüntette a csoportos és egyben a köznyugalom súlyos megzavarásával járó elkövetési magatartás mint önálló minősített eset meghatározását. A jogalkotó az új szabályozást azzal indokolta, hogy „a garázdaság minősített esetei – mivel szubszidiárius bűncselekményről van szó – túlszabályozottak és eltúlzott mértékű – akár öt évig terjedő – szabadságvesztéssel fenyegetettek, ezért a hatályos Btk. az egyszerűsítés és ésszerűsítés jegyében a garázdaság minősített eseteit egységesen és legfeljebb három évi szabadságvesztéssel rendeli büntetni.”

Novák Előd indoklása szerint “A bírói gyakorlat alapján, a jelen törvényjavaslat tárgyát képező elkövetési magatartás esetén az elkövetők a hatályos, korábbinál enyhébb büntetési tétel alkalmazása miatt szinte minden esetben elkerülik a letöltendő szabadságvesztés büntetést, amely jogkövetkezmény a bűncselekmény tárgyi súlyhoz mérten aránytalan, ezért okkal vezet társadalmi felháborodáshoz. Az új önálló minősített eset – az azt fenyegető büntetési tétel megemelt szintje miatt – halmazatba kerülhet a testi sértés súlyosabban büntetendő minősített eseteivel is, amely kiküszöböli a korábbi aránytalanságot, amelyet a minősített testi sértés elkövetése mellett a többszörösen minősített garázda elkövetés megállapításának a kizártsága okozott.”

Ellenzéki mozgolódás! – Jogállamiság helyreállítása

Friss híreink