A húsleves-rántotthús-koviubi kombó, mint „luxus-kaja”?
Megosztás
Sok magára kicsit is adó háztartás bevált vasárnapi menüje a jól bevált húsleves-rántotthús-savanyú kombó, de meddig maradhat az, ha az infláció ilyen ütemben halad? Erre a kérdésre kereste a választ a KSH adatai alapján az Mfor.
Sok magára kicsit is adó háztartás bevált vasárnapi menüje a jól bevált húsleves-rántotthús-savanyú kombó, de meddig maradhat az, ha az infláció ilyen ütemben halad? Erre a kérdésre kereste a választ a KSH adatai alapján az Mfor.
Élet, Te drága….
A statisztikai hivatal júliusi inflációs jelentése alapján nézte meg az Mfor, hogy mennyit drágult a klasszikus magyar vasárnapi menü két komponense, a húsleves és a rántotthús. Az nagyjából közismert mindenki előtt, hogy a legtakarékosabb dolog még mindig otthon megfőzni magunknak.
Egy mezei csirkehúsleves alapanyagainak összértéke a 2018-as 911 forintról 1398 forintra emelkedett (itt kell megjegyezni, hogy a hatósági árak torzító hatása miatt sem csirke farhát, sem csirkemell nem került a levesbe) és a leglátványosabb része ennek a görbének mindenképpen az utóbbi év lesz, amikor 1032 forintról ugrott fel az előbb említett 1398-ra. A többi klasszikusról:
a lecsó 1700-ról 2100-ra,
a kakaós palacsina 430-ról 530-ra nőtt.
Ugyanez a másfélszeres drágulás figyelhető meg a sertéskarajból készült rántotthús esetében is, itt 1325 forintról indultunk 2018-ban (ez 60 dkg húst jelent + panír + olaj) és júliusban 2051-nél jártunk. Hozzá kell tenni, hogy a nagy ugrást itt is az elmúlt egy év hozta, ez alatt 1633 forintról mentünk fel 2051-re.
Pingback: Van rajta ársapka, nincs rajta ársapka - Kisnyugdíjasunk piacon járt - Vérlázító trükközés | Városi Kurír